Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Списак подизвођача ангажованих на изградњи приоритетне дионице аутопута Бар - Бољаре

Објављено: 23.01.2018. 15:31 Аутор: МСП

 

Министарство саобраћаја и поморства је до сада издало 78 сагласности за ангажовање подизвођача на реализацији приоритетне дионице Смоковац-Увач-Матешево аутопута Бар-Бољаре, којима је обухваћено 99 компанија, од чега је 80 компанија из Црне Горе, чиме је пројекат аутопута Бар-Бољаре постао пројекат који је у своју реализацију инволвирао највише домаћих компанија.

 

 

 

У складу са Уговором о пројектовању и изградњи, Извођач радова нема право да радове у цјелини уступи подизвођачима. Извођач радова је обавезан да ангажује подизвођаче, за пројектовање и извођење радова, који имају сједиште и регистрацију у Црној Гори, прије 1. јануара 2012. године, у обиму који не може бити мањи од 30% Прихваћеног износа Уговора. Подизвођачки радови у смислу Уговора подразумијевају извођење радова на градилишту, као и послове пројектовања радова. Добављачи и закуподавци материјала и опреме, као и даваоци осталих услуга у вези са Пројектом и Уговором не сматрају се подизвођачима, те за њих није потребно прибављање сагласности. Извођач сам врши одабир потенцијалних подизвођача и одговоран је за квалитет и динамику радова подизвођача, као и за плаћања подизвођачима. Министарство саобраћаја и поморства, у својству Инвеститора, издаје претходну сагласност, али то не значи аутоматски и да је неко постао подизвођач, јер је то облигациони однос два или више правних лица, односно између Извођача радова и других компанија (потенцијалних подизвођача), независно од Инвеститора, а једна претходна сагласност може да обухвати више предузећа уколико једно предузеће закључује са другим предузећем уговор о пословно-техничкој сарадњи. Односно, уколико Извођач радова намјерава да прошири обим радова који ће повјерити на реализацију одређеном предузећу за које је већ претходно издата основна претходна сагласност за ангажовање подизвођача, Извођач радова мора од Министарства саобраћаја и поморства, као Инвеститора, да захтијева издавање допуне једном издате претходне сагласности. Инвеститор не одређује подизвођаче, на предлог Извођача радова даје претходну сагласност ако испуњавају услове, а основни критеријуми које Инвеститор има у виду приликом давања претходних сагласности су техничка и кадровска референтност потенцијалног подизвођача за одређену врсту послова, као и посједовање одговарајућих лиценци, и рад и Извођача радова и његових подизвођача и њихова контрола организована је у складу са примјењивим домаћим правним системом. Издавање претходних сагласности односи се на домаће и иностране подизвођаче, при чему се само ангажман домаћих компанија рачуна у уговором дефинисану квоту од 30%.

Биланс реализације уговорне обавезе Извођача радова у вези са ангажовањем подизвођача своди се на завршетку радова, на бази стварно реализованих предмета и вриједности подизвођачких уговора.

 Списак подизвођача:

Списак подизводјача.пдф

Снимак дионице Смоковац-Увац-Матешево - јануар 2018.

 
 

 

Служба за односе с јавношћу и протокол

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?