Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Вучиновић на ТВЦГ: Највише штете од земљотреса на објектима старијим од педесет година

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Владина Комисија за процјену штете од елементарних непогода посјетила је најугроженије општине Сјеверног региона погођене недавним земљотресом и констатовала да највише штете има на објектима који су изграђени прије педесет и више година, рекла је министарска без портфеља у Влади Црне Горе и предсједница поменуте Комисије Марија Вучиновић гостујући данас у Јутарњем програму на ТВЦГ.

„Комсија је посјетила општине погођене земљотресом. Били смо на терену и заиста има штете. Има штете на објектима и морам казати да је највише штете на објектима чија је градња датумом већ доста старија. То су објекти од градње педесет и више година“- рекла је министарка Вучиновић.

Министарка Вучиновић је подсјетила да је Влада Црне Горе опредијелила 190. 000 еура за санирање најургентнијих посљедица земљотреса, истакавши да Владина Комисија за процјену штете од елементарних непогода којој је пристигло 3. 500 захтјева за процјену штете превасходно мора имати извјештај процјене штете од стране локалне комисије, како би реаговала адекватно. 

„То је информација са лица мјеста. Још увијек локалне комисије за процјену штете од елементарних непогода обилазе подручја, обилазе домачинства која су претрпјела штету. То је огроман број захтјева. Највише их има у Општини Плав. Према информацијама они очекују око 1. 400- 1. 500 захтјева, а у осталим општинама око 700. Дакле, рад Комисије иде на начин да захтјеви који стигну у Владу, односно према Комисији за процјену штете од елементарних непогода у самој Влади морају имати извјештај процјењене штете од стране локалне комисије“- казала је мнистарка.

Одговарајући на питање шта се сматра ургентим посљедицама земљотреса, министарка је истакла да општинске комисије треба саме да одреде која су то домаћинства којима је у овом тренутку највише потребна помоћ. Подсјетила је да је издвајање из буџетске резерве прва фаза помоћи, док ће друга фаза помоћи бити у облику редовних активности према пристиглим захтјевама.

„Дакле, морамо схватити да је то помоћ коју Владина Комисија упућује према лицима односно домаћинствима којима је потребна та помоћ. Као што сам рекла, ова ургентна помоћ која је дата у овом тренутку је заиста помоћ која је најпотребнија домаћинствима која су претрпјела највише штете, допмаћинства која су се због оштећења морала иселити из својих домова“ – нагласила је министарка Вучиновић.

Министарка је навела и да је Влада донијела одлуку да Комсија за процјену штете добије повратну информацију о трошењу средстава и да ће још једном обићи угрожена домаћинства како би провјерили да ли су средства намјеснки утрошена.

Говорећи о очекивањима која се односе на то када ће теренске екипе завршити свој посао и имати тачну информацију о броју пристиглих захтјева, оних који су основани и којима ће касније бити упућена помоћ, министарка је навела да, с обзиром на велики број захтјева, локалне комисје морају посјетити сва та домаћинства и чим они упуте захтјеве Владина Комисија ће одрадити свој дио посла.

„Дакле, када ће то бити у овом тренутку не знам, само знам да су рекли да је широко подручје које треба посјетити од стране споменутих општина на сјеверу Црне Горе и кад Комисија одради свој дио посла ми ћемо непосредно одмах након тога, односно након приспјелих захтјева, одрадити наш дио посла“ – рекла је министарка Вучиновић гостујући у „Јутарњем програму“ на ТВЦГ.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?