Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 59. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Влада је на данас одржаној 59. сједници, којом је предсједавао потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, усвојила Програм економских реформи за Црну Гору за период 2018-2020. године. Програм економских реформи садржи макроекономски оквир за средњерочни период, као и фискални оквир који укључује пратеће мјере фискалне политике и агенду структурних реформи за девет области, са двадесет приоритетних реформских мјера, важних за смањење или елиминисање препрека привредном расту и јачању свеукупне конкурентности земље. Програм је у потпуности конзистентан са годишњим Законом о буџету, стратешким развојним документима Црне Горе, препорукама Европске комисје, а слично као и претходних година, био је предмет и широког конслутативног процеса са најважнијим заинтересованим странама у друштву.

На сједници је донијета Уредба о условима, начину и динамици спровођења мјера аграрне политике за 2018. годину – Агробуџет, који у финансијском исказу износи 39.955.800,00 еура. У дискусији је посебно наглашено да је, у складу са стратешким опредјелјенјима Владе, Агробуџет за ову годину већи по опредијељеном износу и обухватнији по критеријумима и условима за додјелу подршке. Документ садржи приказ конкретних мјера аграрне политике за пружање подршке пољопривредним газдинствима, удружењима пољопривредних произвођача, кооперативама, у циљу осигурања дохотка пољопривредних газдинстава, јачања конкуретности црногорске пољопривреде, стварања бољих услова живота у руралним подручјима, јачања капацитета институција, достизања ЕУ стандарда безбједности хране и јачања сектора рибарства.

Влада је донијела и Програм газдовања шумама за 2018. годину, за чију реализацију је Буџетом опредијељено 4.864.407 еура. Програмом су дефинисане мјере за газдовање шумама по обиму, врсти и времену извођења, а све са циљем обезбјеђивања одрживог газдовања и управљања овим ресурсом. Констатовано је да предвиђене мјере треба да подстакну конкурентност у шумарству, побољшају услове животне средине, а посебно да утичу на унапређење квалитета живота становништва на руралном подручју.

Донијета је Уредба о измјенама и допуни уредбе о захтјевима хигијене за објекте и просторије у којима се производе мале количине примарних производа за исхрану људи. Уредбом се додатно прецизирају захтјеви и услови у циљу омогућавања производње и продаје хране малим произвођачима на сопственим газдинствима и искључиво од сопствених животиња и биља. У складу са тим, мали произвођачи ће моћи несметано да продају одређене мале количине хране на мјесту поријекла, на пијацама, сајмовима, изложбама и у објектима за продају на мало. Прописан је свеобухватни систем безбједности примарних производа, са јасно дефинисаним обавезама и одговорностима произвођача, као и висок ниво заштите живота и здравља људи и заштите интереса произвођача.

Влада је усвојила Шеснаести квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију, за период октобар – децембар 2017. године. Извјештај обухвата најважније догађаје из процеса приступања Црне Горе, који се односе на политички дијалог Црне Горе с Европском унијом, преговоре о приступању ЕУ, информисање јавности о процесу приступања Унији, активности Одбора за европске интеграције Скупштине Црне Горе, спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању, усклађивање законодавства Црне Горе с правном тековином Европске уније и Инструмент за претприступну подршку – ИПА. Извјештај је намијењен члановима Одбора за европске интеграције Скупштине Црне Горе, ради редовног и свеобухватног информисања о процесу преговора Црне Горе и размјене мишљења о актуелним темама и изазовима преговарачког процеса.

Усвојена је Информација о потписивању писама о намјерама између Министарства унутрашњих послова Црне Горе и Републике Француске у области полицијске сарадње и система заштите и спашавања.

Влада је утврдила Основу за вођење преговора и закључивање Споразума између Владе Црне Горе и Владе федерације светог Кристофера и Невиса о укидању виза за носиоце дипломатских, службених и обичних пасоша и прихватила текст Споразума.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?