Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Словенија: Бошковић и Катич истакли изузетне односе Републике Словеније и Црне Горе на плану одбране

Објављено: 31.01.2018. 20:33 Аутор: мод
Министар одбране Црне Горе, мр Предраг Бошковић, састао се данас на Брду код Крања са министарком одбране Републике Словеније, Андрејом Катич.

Бошковић је изразио задовољство садржајном билатералном сарадњом, која се константно унапређује кроз размјену искустава, вјештина и знања из области одбране и безбједности, као и у оквиру регионалних иницијатива. Он је указао на значај прикључења земаља Западног Балкана Сјеверноатлантској Алијанси, као најбољој гаранцији мира и стабилности у овом дијелу Европе.

Катич је нагласила да Црна Гора може рачунати на Словенију као поузданог партнера у свим областима, те да је данашњи сусрет одлична прилика за дефинисање смјерова даљег интензивирања сарадње.

Између два министарства одбране потписан је Споразум о војно-техничкој сарадњи, као и Споразум о уступању информационог система СКЕВ. Катич је оцијенила да ће Споразум о војно-техничкој сарадњи додатно унаприједити билатералне односе у области материјалних ресурса, док се Бошковић захвалио Министарству одбране Републике Словеније на уступању софтвера за аутоматизовано праћење стања и протока материјалних средстава.
Министар Бошковић се састао у Љубљани и са предсједником Републике Словеније, Борутом Пахором. Том приликом је истакнута добра сарадња двије државе у сектору одбране.

Пахор је честитао Црној Гори на значајним успјесима у испуњавању спољнополитичких циљева, указујући да је наша земља позитиван примјер на Западном Балкану, како у процесу евроатлантских, тако и европских интеграција. Он је апострофирао и да ће Република Словенија наставити да буде поуздан савезник Црне Горе на њеном путу ка Европској Унији.

Циљ посјете министра Бошковића Словенији је даље унапређење односа двије земље, НАТО савезнице, у области одбране, као и упознавање са словеначким искуством на плану заштите ваздушног простора (Аир Полицинг).
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?