Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Филиповић – Манжен: Додатно унапређење односа Црне Горе и Републике Француске као савезница

Објављено: 01.02.2018. 19:30 Аутор: мод
Државни секретар Министарства одбране, Слободан Филиповић, састао се данас са директорицом за Континенталну Европу Министарства за Европу и иностране послове Републике Француске, Флоранс Манжен (Флоранце Мангин).

Саговорници су истакли традиционално добре односе двије земље који су сада, поготово на пољу одбране, додатно унапријеђени савезништвом унутар Алијансе. 

Филиповић је нагласио значај подршке коју Француска пружа евроатлантској перспективи Црне Горе и региона. Нагласио је да ће Црна Гора промовисати политику отворених врата НАТО, уз увјерење да је чланство држава Западног Балкана у овом политичко-војном савезу, најбољи оквир за стабилност и просперитет региона. Он је информисао саговорницу о најважнијим активностима које стоје пред Црну Гору у складу са НАТО агендом, уз фокус на модернизацију и опремање Војске Црне Горе, у циљу јачања капацитета у систему колективне безбједности и заједничком суочавању са савременим безбједносним изазовима.

Филиповић је истакао увјерење да ће постигнути резултати на плану евроатлантских интеграција допринијети напретку Црне Горе на путу ка чланству у ЕУ. 

Манжен је нагласила значај сарадње министарстава одбране двије земље на плану усавршавања француског језика за представнике Министарства одбране и припаднике Војске Црне Горе, као и сарадње ваздухопловстава. Она је истакла и да је Република Француска спремна да пружи подршку Црној Гори у јачању капацитета за дјеловање у ванредним ситуацијама. 

Састанку су присуствовали и амбасадорка Француске у Црној Гори, Кристин Тудик Габори (Цхристине Тоудиц Габорит), савјетник амбасадорке Жан-Жак Форте (Јеан-Јацqуес Фортé) и нерезидентни изасланик одбране Француске, пуковник Фабрис Дуда (Фабрице Дуда). 

mod mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?