Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пејановић: Црна Гора посвећена активностима у домену контроле лаког и малокалибарског наоружања

Објављено: 01.02.2018. 21:08 Аутор: МУП

Црна Гора ће наставити са активностима у правцу контроле лаког и малокалибарског оружја (САЛW) и остати отворена за даљу квалитетну сарадњу са сусједима и међународним партнерима, поручио је данас државни секретар Драган Пејановић у Подгорици на конференцији „Јачање посвећености контроли малог и лаког оружја у југоисточној Европи“ .

Државни секретар је подсјетио да је Црна Гора донијела и успјешно имплементирала Стратегију за контролу и смањење малог и лаког оружја и муниције и акциони план за период 2013-2018. године, те да ће се до краја године донијети нова Стратегија и пратећи акциони план за период 2019-2023. године.

,,Препознајући ову опасност, а уважавајући препоруке и напоре међународне заједнице усмјерене против организованог криминала и тероризма, Црна Гора у континуитету предузима дјелотворне и координиране мјере и активности у циљу сузбијања незаконите производње, набавке, посједовања, трговине и кријумчарења малог и лаког оружја и муниције, као и свих других злоупотреба и негативних појава“, навео је Пејановић.

Овом приликом је истакао да Министарство унутрашњих послова успјешно спроводи пројекат „Поштуј живот врати оружје“, чији је основни циљ смањење количине нелегалног оружја у посједу грађана, акције уништавања одузетог и враћеног оружја, као и активности у спровођењу мјера сигурности на централном складишту МУП-а у објекту „Рогами“ .

Говорећи о укључивању родне перспективе у политике контроле САЛW-а, Пејановић је истакао да је кроз програм „Менторство за родну равноправност“ укључен национални предсједник Координационог тијела за САЛW и одржана обука за полазнике из различитих институција на тему „Ка родно одговорној контроли малокалибарског и лаког оружја“.

Конференцију је организовао Центар за контролу малог и лаког оружја у југоисточној Европи под покровитељством Савјета за регионалну сарадњу и Министарства вањских послова Њемачке.

Цјелокупан говор државног секретара Пејановића можете преузети овдје
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?