Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић за ТВ Косова: Наши међудржавни односи су одлични, Црна Гора жели да види Косово у ЕУ и НАТО-у

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је у интервјуу државној телевизији Косова, датом уочи званичне посјете, да су односи двију држава одлични, да нема отворених питања будући да демаркацију границе Црна Гора не сматра окончаном, а не отвореним питањем и да Црна Гора помаже Косову на путу европских и евроатлантских интеграција и да наша земља може много помоћи Косову у фази јачања унутрашњих потенцијала и градњи институција.

„Односи Црне Горе и Косова су одлични. Као што знате ми немамо никаквих отворених питања. Ја питање демаркације не сматрам питањем које угрожава наше међусобне односе. Ми веома добро сарађујемо. Црна Гора је међу првим државама која је признала Косово, Црна Гора подржава Косово у свим региналним и мултилатералним иницијативама, на нивоу Европске уније. Црна Гора жели добру сарадњу са Косовом. Црна Гора је као што знате у тренутку једног од највећих егзодуса албанског народа отворила своје границе и примила скоро петину становништва у Црној Гори и на тај начин показала да су добросусједски односи нешто што је једна од највећих баштина нове Црне Горе“ – рекао је премијер Душко Марковић у интервјуу Телевизији Косова емитованом вечерас у ударном термину косовске државне телевизије.





ЦГ жели да види Косово у ЕУ и НАТО-у

Одговарајајући на питање дописнице ТВ Косова из Црне Горе Илиријане Маркасхи у којим областима види најбоље изгледе за сарадњу између двију држава, предсједник Марковић је рекао да Црна Гора, сада као чланица НАТО-а и држава која већ пет ипо година преговара о чланству у ЕУ, може пуно помоћи Косову у фази јачања унутрашњих потенцијала и градњи институција како би Косово извјесно обезбиједило своју европску и евроатлантску перспективу. Премијер је иостакао да Црна Гора жели да види Косово у ЕУ и НАТО-у и да ће на том путу подржавати и помагати институције Косова, у оној мјери у којој то буду захтијевале косовске власти.

На питање да ли да ли сматра да европске интеграције Западног Балкана морају имати бољу динамику предсједник Владе Црне Горе је одговорио потврдно.

„Апсолутно! Ја сам неко ко заговара брзи улазак земаља Западног Балкана у ЕУ. Наравно, не без заслуга, него по квалитету процеса који кандидати за чланство у ЕУ воде. Али, то значи да Европска унија мора бити отворенија према земљама Западног Балкана када је у питању политика проширења. За сада нас ЕУ гледа као на земље са мањком европских и демократских вриједности, као земље које треба административно дисциплиновати да би једног дана могле бити у Европској унији. Не, ми смо земље које имамо и традицију и културу и вриједности, али смо због различитих историјских околности у прошлости изгубили прилике за европску перспектицву. Због тога тражимо од Евроспке уније да јасно пошаље поруку визије проширења и европске перспективе земаља Западног Балкана, укључујући наравно и Косово. Због тога је ова година кључна за нас јер имамо неколико важних догађаја који ће опредијелити будућност сваке земље појединачно и региона у цјелини“ – рекао је премијер Душко Марковић.




Мањине посебна и трајна вриједност у Црној Гори, а не политичка потреба

Говорећи о правима мањина у нашој земљи премијер Душко Марковиоћ је изразио задовољство и захвалност због доприноса мањинских партија развоју Црне Горе, поручивши да су мањине посебна и трајна вриједност у Црној Гори, а не политичка потреба.

„Ова Влада је карактеристична по томе јер имамо веома значајан број министара који долазе из мањинских странака. Желим да искористим ову прилику да им се захвалим на доприносу у Влади и њиховој посвећености и професиоализму. Мањне су наша посебна и трајна вриједност, а не политичка потреба“ – рекао је премијер Марковић у интервјуу Телевизији Косова.

Премијер је рекао да сматра да двије државе и двије владе треба да сарађују прије свега на инфраструктурним и другим развојним пројектима на добробит грађана обију држава.

На питање о развоју подручја у којима живе Албанци предсједник Владе је рекао да су политике Владе Црне Горе усмјерене на развој оних подручја која уз озбиљан потенцијал до сад нијесу имала све прилике за развој и истакао: „Међу њима је Сјевер а истовремено и Улцињ као наш неспорни потенцијал на крајњем југу Црне Горе. Само у овој години ће бити покренуто неколико капиталних инвестиција које ће омогућити на стотине, или можда хиљаде радних мјеста и које ће Улцињ вратити на свјетску туристичку мапу. Започели смо пројекат са Каризмом у Улцињској ривијери. Јуче сам на Влади добио информацију да ТУИ преузима са Каризмом хотел Лидо, а ове године ћемо објавити тендер за градњу хотела високе категрије на Ади за које су заинтересоване реномиране свјетске компаније и оператери, као што су ТУИ, Томас Кук, наравно и Каризма.“




Нијесмо узели ни сантиметар косовске територије, косовско руководство треба да донесе храбру одлуку

Одговарајући на питање да ли ће је могиће да Црна Гора поново размотри Споразум о демаркацији границе са Косовом предсједник Владе Душко Марковић је одговорио одречно рекавши да Црна Гора није узела ни сантиметар косовске територије, да даљи преговори нијесу могући, да одуговлачење не води рјешењу



Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на крају интервјуа за ТВ Косово поновио, да питање демаркације не може угрозити будуће добре односе двију пријатељских земља и рекао да ће у уторак у Приштини позвати премијера Косова Рамуша Харадинаја да донесе храбру одлуку:

„Мој одлазак у Приштину јасно говори шта је интерес Црне Горе, шта је интерес црногорске владе и мој професинални и лични интерес. Црна Гора је пријатељ Косову. Ја могу да посавјетујем, а то ћу рећи и на самом сасатанку, моје пријатеље у Влади да је неопходно имати храбрости и треба гледати у будућност. Треба доносити одлуке које извјесно грађанима нуде много више него што они данас имају. Када се Црна Гора опредјелјивала да призна Косово у Црној Гори је била узаврела политичка клима. Преко осамдесет и пет одсто грађана је било против Владе да призна Косово. Али ми смо ипак признали Косово. Рекао бих, због такве одлуке и такве визије коју је црногорско руководство тада имало, Косово ужива дио данашњих бенефита као земља која има европску и евроатлантску перспективу и стабилност као кључну потребу Региона. Дакле не треба гледати само оно што се дешава у сопственој кући или само једној соби те куће.Треба погледати иза затворених врата и доносити храбре одлуке. Ја вјерујем да косовско руководство има способности за такве одлуке и има визију о будућности Косова“ – закључио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић у интервјуу датом Телевизији Косова уочи његове званичне посјете Косову, а емитованом вечерас.




СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?