Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пројекат "Зимска школа" за пољопривреднике кренуо са Жабљака: Производи са газдинстава да нађу пут до потрошача, посебно туриста

Објављено: 04.02.2018. 17:55 Аутор: МПРР

MPRRМинистарство пољопривреде и руралног развоја започело је реализацију новог пројекта – „Зимска школа“ за пољопривредне произвођаче који храну производе на малим породичним пољопривредним газдинствима, с циљем њихове едукације и информисања о стандардима и условима, али и могућностима за бољи пласман својих производа на тржишту, посебно туристичком.

Крајњи циљ је да што више малих пољопривредника испуни потребне стандарде безбједности хране, као и да им се помогне да унаприједе производњу и пронађу пут до потрошача.

Прва „Зимска школа“ одржана је ове седмице на Жабљаку. У присуству великог броја пољопривредника са овог подручја, представници Министарства пољопривреде и руралног развоја, Управе за безбједност хране и савјетодавних служби појаснили пољопривредним произвођачима, између осталог, које услове треба да испуне објекти у којима производе храну да би њихови производи имали сертификат о здравственој безбједности, чиме би постали конкуретнији, посебно на локалном тржишту, које карактерише све већа туристичка тражња.

Управо је податак да је Жабљак током посљедње љетње туристичке сезоне забиљежио рекордан раст туристичке посјете од око 60 одсто у односу на претходну годину, представљао добар разлог да пројекат „Зимска школа“ крене са Жабљака. Пројекат је практично почео и раније, током протекле љетње сезоне, када је Министарство пољопривреде поклонило НП Дурмитор прикладне продајне штандове, са циљем да се подигне ниво понуде домаћих производа који се годинама продају дуж шеталишта према Црном језеру. Више од стотину хиљада туриста који су љетос посјетили национални парк обишло је и Црно језеро, гдје су могли да купе  домаће мед, печуке, шумско воће, планински чајеве, сокове и друге домаће производе изложене на штандовима који су амбијентално уклопљени и дају много бољу слику од оне коју смо имали претходних година. Примјетно је да је на новим штандовима понуда побољшана и маркетиншки, али то је нешто на чему сви заједно треба да радимо више у наредном периоду. Циљ је и да што више чланова породичних пољопривредних газдинстава нађе мјесто на том и сличним продајним мјестима, како би остварили додатне приходе током туристичке сезоне.   

MPRRОчекујемо да ће пројекат Зимске школе, кроз који су произвођачи са Жабљака упознати и са осталим могућностима, кроз мјере подршке из овогодишњег Агробуџета, а које иду у правцу веће и квалитетније подршке малим произвођачима, допринијети унапређењу производње традиционалних производа који имају све већу потражњу у туристичким објектима и трговачким ланцима.

Наравно, ова очекивања од пројекта имамо и када је ријеч о другим општинама на сјеверу гдје ће бити организавана “Зимска школа”. Такође, побољшање понуде домаћих производа туристима биће предмет пажње Министарства и у случају осталих општина, у којима је развој пољопривреде и туризма оцијењен као приоритетан за даљи развој руралних подручја.    

Представници Министарства, кроз пројекат Зимске школе, наставиће да разговарају са произвођачима и у другим општинама, на теме производње и прераде млијека, меса, меда, јаја, воћа, поврћа, житарица, печурки и других производа. Биће ријечи и о традиционалним поступцима производње мљечних и месних производа, и могућностима да се квалитет и конкуретност тих производа унаприједи кроз заштиту неком од ознака, какве су географска, ознака поријекла, гарантовано традиционални специјалитет, „планински производ“, „виши квалитет“ и "са моје фарме".

Произвођачи ће имати могућност да се боље упознају и са прописаним захтјевима за регистрацију, означавање и декларисање производа, и стављање на тржиште. Школа је замишљена да буде интерактивног карактера, како би сви произвођачи имали прилику да добију информације значајне за унапређење сопствене производње, а са само јединим циљем: да се сачувају сви произвођачи традиционалне хране у Црној Гори, јер породична газдинства представљају највећу фабрику у Црној Гори.

Зимска школа биће прилика да се црногорски произвођачи упознају са мјерама подршке кроз Агробуџет за 2018. годину, посебно новинама које су и ове, као и претходне године, уведене у циљу даљег подстицања развоја и конкурентности производње на породичним газдинстава.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?