Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: У енергетску адаптацију Дома здравља Никшић уложено око 350.000 еура

Објављено: 03.02.2018. 16:40 Аутор: Министарство економије
Кроз имплементацију мјера енергетске ефикасности у оквиру пројекта Енергетска ефикасност у Црној Гори – МЕЕП, у побољшање енергетских карактеристика Дома здравља у Никшићу у претходних годину и по дана уложено је скоро 350,000 еура.

Шеф мисије Свјетске банке за Црну Гору Емануел Салинас, заједно са представницима Министарства економије и Министарства здравља, обишао је завршне радове на објекту Дома здравља у Никшићу.

„Ово је Дом здравља који опслужује око 80.000 грађана из три општине, што значи да је ријеч о веома значајној услузи. Не само да је постигнуто побољшање по питању трошкова за електричну енергију који су смањени за 40%-50%, него је, што је још значајније, унапријеђен квалитет саме услуге и побољшан комфор свих који бораве у њему“, казао је Салинас након обиласка.

Генерални директор за енергетску ефикасност у Министарству економије Марко Радуловић казао је да су на никшићком Дому здравља завршени радови на адаптацији термо-техничких инсталација, санацији равног крова (постављање термо и хидроизолације), замијењена је комплетна фасадна браварија, унапријеђен система освјетљења и замијењен спуштени плафон.

„Укупна вриједност изведених радова била је око 350.000 еура. Поред овог објекта, Министарство економије је у општини Никшић кроз МЕЕП пројекат у периоду од 2010. до 2013. године спровело мјере енергетске ефикасности на Специјалној болници за плућне болести 'Др Јован Булајић' у Брезовику, ОШ 'Лука Симоновић' и ОШ 'Олга Головић', и за те три године инвестирано је 1,2 милиона еура“, казао је Радуловић.

Он је додао да су на основу досадашњих добрих резултата настављени разговори са Свјетском банком о обезбјеђивању додатних средстава у износу од 6 милиона еура за примјену мјера енергетске ефикасности у другим здравственим објектима.

„Очекујем да ћемо уз повољну кредитну подршку ове институције већ током ове године кренути у имплементацију пројекта и да ћемо у наредном периоду широм Црне Горе реконструисати између 15 и 18 објеката“, казао је Радуловић.

Поред адаптације здравствених објеката, нови пројекат имаће за циљ и креирање одрживог система финансирања пројеката енергетске ефикасности у јавном сектору, а који ће омогућити да се радови на примјени мјера енергетске ефикасности у другим објектима финансирају из уштеда које су остварују у адаптираним објектима.

Директора Дома здравља др Веселин Булатовић казао је да су сви запослени, менаџмент и пацијенти изузетно задовољни условима боравка у реконструисаном Дому здравља.
„Поред примијењених мјера енергетске ефикасности, заједно са осталим радовима на прилагођавању објекта особама са инвалидитетом, сада имамо један европски Дом здравља. У наредних неколико мјесеци планирамо да отворимо одјељење физикалне медицине, за шта нам је просторије у којима ће се физикална медицина одржавати обезбиједио управо овај пројекат“, казао је Булатовић.

Министарство економије и Министарство здравља, уз подршку Свјетске банке, од 2009. године реализују пројекат Енергетска ефикасност у Црној Гори (МЕЕП), који има за циљ примјену мјера енергетске ефикасности у здравственим објектима широм Црне Горе.

Осим Дома здравља Никшић, до сада је енергетски адаптирано 13 здравствених објеката широм Црне Горе и у њихову адаптацију уложено око 6 милиона еура.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?