Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ГД Директората за развој становања у МОРТ Чановић за ТВЦГ: Поднијето 530 захтјева за легализацију бесправних објеката

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREЈединицама локалне самоуправе је поднијето 530 захтјева за легализацију бесправних објеката, од којих је највише захтјева распоређено у општинама Подгорица, Бар, Херцег Нови и Пљевља, казао је генерални директор Директората за развој становања Министарства одрживог развоја и туризма Марко Чановић гостујући у Јутарњем програму на ТВЦГ.

„За сада у Црној Гори имамо неких 530 захтјева, који су највише распоређени у општинама Подгорица, Бар, Херцег Нови и Пљевља. Оно што можемо констатовати је да пројекат иде неком одређеном предвиђеном динамиком за први наврат, у коме је једноставно потребно одрадити неке прелиминарне радње, како би се дошло до захтјева за легализацију“- рекао је Чановић.

Он је подсјетио јавност да је рок за подношење захтјева за легализацију бесправних објеката 15. јул текуће године и нагласио да је од изузетног значаја предузимање свих неопходних радњи за упис објеката у катастар, те премјер геодетског стања на терену, како налаже Закон о планирању простора и изградњи објеката.

Чановић је гостујући у Јутарњем програму на ТВЦГ искористио прилику да још једном позове све грађане који буду имали потешкоће у поступку легализације, а које се односе на неефикасан рад институција да се обрате Министарству одрживог рада и туризма, како би се поменуте потешкоће отклониле у најкраћем року.

Одговарајући на питање гледаоца да ли се може пролонгирати рок за подношење захтјева за легализацију, имајући у виду обавезу локалних самоуправа да одлуке о накнадама за комунално опремање бесправних објеката прилагоде новом Закону у року од 90 дана од његовог ступања на снагу и чињеници да неке локалне самоуправе то још нијесу учиниле, Чановић је нагласио да пролонгирање рока неће бити могуће.

„Прво и оно што је најбитније, пролонгирање рока неће бити могуће. Систем је тако постављен да сви власници нелегалних објеката су евидентирани преко ортофото снимка они имају могућност или да уђу у легализацију и искористе све бенефиоте тога процеса и повећају вриједност своје имовине, упишу објекат у катастар и да сјутрадан могу ставити објекат под хипотеку, на тај неки извјесни банкарски кредит који би им био потребан за сам процес легализације. Друга варијанта је да плаћају пенале предвиђене законом“- рекао је Чановић.

Одговарајући на питање које се односи на трошкове легализације, навео је да још увијек ниједна јединица локалне самоуправе није донијела одлуку о накнади трошкова о комуналном опремању. Међутим, нагласио је да већина јединица локалне самоуправе за сада дају попуст од 30 одсто на једнократне уплате трошкова легализације, односно накнаде за комунално опремање. Поред тога, рекао је и да је Минситарство тренутно у преговорима са црногорским комерцијалним банкама да формирају производ који им даје простора да у том дијелу понуде бољу камаптну стопу, посебно за објекте који ће се моћи легализовати или који се већ у првом кругу могу легализовати. Појаснио је да таквих објеката није мали број и да ће на тај начин већина грађана моћи платити обавеза према држави.

На питање шта очекује оне грађане који не буду поднијели пријаву до законом утврђеног рока, односно до 15. јула, Чановић је истакао да постоје двије могућности. Прва је да уђу у процес легализације, пријаве објекат и на рате плаћају оно што је предвиђено законом. Како је навео, за објекте основне намјене становања трошкови легализације се плаћају на 20 година, а за остале објекте на 10 година. Друга могућност је да не поднесу пријаву за легализацију и свакако да уђу у систем. Ортофото снимак ће их евидентирати, а на основу тога ће се разрезивати увећани порези и сви пенали предвиђени законом – од прекршајне пријаве, као и накнаде за коришћење простора која се плаћа до уклањанај објекта. Објекат се не мора уклањати, али ће власник плаћати увећане трошкове које може да избјегне пријавом за легализацију, којом се, такође, и прекида рушење за објекте за које већ постоји рјешење о рушењу, закључио је Чановић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?