Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: На Брду код Крања одржан састанак представника министарстава саобраћаја држава Западног Балкана, Словеније и Хрватске

Објављено: 06.02.2018. 15:28 Аутор: МСП

Састанак представника држава Западног Балкана, Словеније и Хрватске, уз активно учешће Европске комисије, одржан је на Брду код Крања, на иницијативу министра инфраструктуре Републике Словеније Петера Гашпершича, која је подржана од стране министра саобраћаја и поморства Црне Горе Османа Нурковића.

Након економског форума “Самит 100” који је одржан недавно у Скопљу, од стране компанија које се баве прекограничним транспортом посебно је апострофиран проблем дугог чекања у транспорту путника и робе у граничном подручју, и у друмском и у жељезничком саобраћају. Министри Гашпершич и Нурковић иницирали су да се одржи састанак на нивоу државних секретара и генералних директора на коме би се размотрили главни проблеми и предложила рјешења за ефикаснију реализацију саобраћаја у граничном подручју (званично постоји 32 међународна гранична прелаза у региону).

Након састанка, предсједавајући скупом, државни секретар министарства инфраструктуре Словеније Јуре Лебан, предложио је декларацију којом се државе региона обавезују да предузму мјере за смањење задржавања возила и возова у граничном подручју до 50%. Учесници састанка су се сагласили предложеном декларацијом, која ће се у наредна два мјесеца допунити конкретним мјерама имајући у виду двије специфичне категорије граничних прелаза (ЕУ-WБ6 прелази и прелази унутар WБ6 држава). Предложене активности биће посебно разматране у оквиру сесије ЕУ и Западног Балкана на ТЕН-Т данима који се одржавају у Љубљани крајем априла ове године.

Црну Гору на овом састанку представљали су државни секретар мр Муамер Хајдарпашић и генерални директори Директората за друмски и жељезнички саобраћај у Министарству саобраћаја и поморства, Далибор Милошевић и Милан Банковић.

ПР Служба Министарства саобраћаја и поморства

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?