Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Народном музеју: Затражићемо контролно саслушање након прелиминарног налаза Државне комисије

Објављено: 07.02.2018. 18:19 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић посјетио је данас Народни музеј Црне Горе и разговарао са др Вјером Борозан, директорицом Музеја и њеним сарадницима.

Министар Богдановић и директорица Борозан разговарали су о питањима важним за унапређење рада главне музејске институције у Црној Гори.

Директорица Борозан је упознала министра Богдановића са поступком ревизије музејске документације и музејских материјала која је у току и истакла да ћемо тек након завршеног поступка имарти право стање ствари у Музеју које ћемо моћи представити јавности.

Министар Богдановић је нагласио значај рјешавања дугогодишњег проблема несталих музејских предмета и подсјетио да је Влада Црне Горе формирала Државну комисију са задатком да врши надзор над поступком ревизије музејског материјала и музејске документације Народног музејаре, те утврдити стање и број покретних културних добара и музејских предмета. Како је нагласио министар Богдановић, Државна комисија ће, у сарадњи са Народним музејом, утврдити листу музејских предмета који недостају, а која ће бити процесуирана Министарству унутрашњих послова на даље поступање.

Саговорници су се сложили да је проблем са којим се Музеј суочава вишедеценијски и да се његовом рјешавању мора приступити одговорно и систематично, како би се утврдило чињенично стање и евентуална одговорност.

Министар Богдановић је саопштио да нико не смије бити аболиран у овом поступку и да ће иницирати и затражити контролно саслушање свих одговорних субјеката, а на основу прелиминарног налаза Државне комисије.

На састанку је било ријечи и о пројектима које ће Народни музеј реализовати током ове године. Директорица Борозан је навела да су све јединице Музеја планирале динамичне програме за ову годину, а подршка Министарства културе, уз опредијељени буџет олакшава њихову реализацију. Како је истакнуто на састанку, Министарство културе је, за ову годину, Програмом заштите и очувања културних добара опредијелило 181.706 еура за поројекте Народног музеја.

Саговорници су посебно истакли значај археолошких истраживања које Народни музеј спроводи на археолошким локалитетима Црвена стијена и Средњевјековни град Свач и навели како су ова два пројекта од изузетне важности заупознавање са културном баштином Црне Горе.

Директорица Борозан је упознала министра Богдановића и са инфраструктурним проблемима са којима се руководство Музеја суочава и том приликом је посебно истакла стање у депоима. Закључено је да ће Народни музеј у сарадњи са Министарством културе у наредним мјесецима дефинисати приоритете, планирати наредне активности и тражити могућности за обезбјеђивање додатних средстава за наведене намјене.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?