Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Позив корисницима да се пријаве за други круг обуке за употребу средстава за заштиту биља

Објављено: 07.02.2018. 19:29 Аутор: МПРР

Министарство пољопривреде и руралног развоја и Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове позивају кориснике средстава за заштиту биља да се пријаве за похађање обуке за употребу ових средства.

Кроз први циклус обуке реализоване током прошле године у општинама Подгорица, Улцињ, Беране, Бијело Поље и Никшић, 156 корисника је прошло обуку и добило сертификат. Министарство позива кориснике средстава за заштиту биља и у другим општинама да се пријаве у што већем броју, како би се формирале групе за које ће бити организована обука.

У складу са Националним планом за одрживу употребу средстава за заштиту биља који је Влада увојила 2016. Године, Црна Гора је започела успостављање ЕУ система у промету средстава за заштиту биља. Према том систему, пестициде и остала средства за заштиту биља моћи ће да купе само лица која имају легитимацију да су прошла одређену обуку. 

Након успјешно завршене обуке, полазницима се издаје сертификат о положеном специјалистичком курсу, на основу којег се уписују у регистар корисника средстава за заштиту биља.

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове на основу сертификата издаје легитимацију уз коју ће моћи да купују средстава за заштиту биља.

Подсјећамо да су Управа и Министарство почетком прошле године реализовали кампању јачања свијести о одрживој употреби пестицида у Црној Гори, која се реализовала уз подршку ЕУ пројекта „Развој безбједности хране и фитосанитарних служби у Црној Гори”. Потреба јачања свијести свих актера у систему промета и употребе средстава за заштиту биља, као и њихова едукација, наглашена је и Националном плану за одрживу употребу средстава за заштиту биља, с циљем да се смањи ризик за здравље људи, животиња и животне средине, који је повезан са неправилном употребом, прије свега пестицида. 

Како би успоставили систем у коме ће се елиминисати негативне последице коришћења пестицида, неопходно је да сви учесници и интересне групе, прије свега корисници и дистрибутери, препознају властите улоге. Корак даље у осигуравању одрживе употребе пестицида, управо је куповина ових средстава уз легитимацију коју ће добити они који успјешно прођу обуку. 

Пријаве за похађање другог циклуса обуке достављају се до 31.03.2018.године.

Подносиоци захтјева ће о терминима обуке бити накнадно благовремено обавијештени, а динамика обука, које ће бити организоване по регијама, зависиће од броја поднесених захтјева.

Попуњена пријава са копијом личне карте и доказом о уплати таксе у износу од 5,00 еура могу достављати поштом или лично:

(1) у регионалним канцеларијама Савјетодавне службе за биљну производњу у Бијелом Пољу, Беранама, Бару, Херцег Новом, Цетињу, Никшићу и Подгорици;

(2) на архиви Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, ул. Сердара Јола Пилетића бр. 26 81000 Подгорица; или

(3) електронском поштом на маил: управазабезбједностхране@убх.гов.ме; или

(4) Фаx-ом: 020 621 008; 020 201 946;

Контакт телефони: 020 201 945; 020 621 111;

 

Пријава за похађање обуке и захтјев за издавање легитимације за корисника средстава за заштиту биља

Упутство за попуњавање уплатнице

Најцесца питања и одговори корисника

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?