Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор Предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на засједању Спољнополитицког комитета Европског парламента

Објављено: 24.06.2008. 01:26 Аутор: Говори и Изјаве
















МИЛО ЂУКАНОВИЋ
ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


ЦРНА ГОРА НА ПУТУ ИНТЕГРАЦИЈЕ У ЕУ

СПОЉНОПОЛИТИЧКИ КОМИТЕТ ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА

Брисел, 23. јун 2008.




Поштовани Предсједавајући,
Уважени чланови Парламента,
Драги пријатељи,
Даме и господо,


Задовољство ми је што сам данас у могућности да се обратим у овом високом дому демократије, и да са вама, уваженим члановима Спољнополитичког комитета, размијеним мишљења о европској перспективи Црне Горе и региона. Веома цијеним вријеме које сте издвојили и захвалан сам на исказаном интересовању. Редован дијалог и сарадњу са вама сматрам позитивним и важним аспектом у остваривању наших заједничких европских циљева.

Модерна држава Црна Гора је након обнове независности учврстила своју стабилност, остварила динамичан темпо развоја и направила крупне искораке у остваривању своје европске и евро-атланске перспективе.

Дубоко увјерење Владе и већине грађана Црне Горе је да је ЕУ најбољи оквир за остваривање националних и појединачних интереса сваког грађанина. И такав приступ Црна Гора у континуитету потврђује, посебно током посљедње деценије. Црна Гора никада није имала дилему око ЕУ као приоритета. Своју европску перспективу није подредила рјешавању ни најважнијих питања, као што је било државно. Сложићете се да то није честа пракса, барем не на Западном Балкану. Црна Гора се потврђује као примјер пуне ефикасности и успјешности политике ЕУ у региону и по свим другим важним аспектима свог демократског и економског развоја, као и унутрашње и регионалне стабилности. То смо демонстрирали и приликом усвајања Устава, који је у највећој мјери усклађен са европским стандардима, као и једногласном ратификацијом Споразума о стабилизацији и придруживању. Резултати недавно одржаних предсједничких избора додатно су учврстили политичку стабилност и афирмисали постепено превазилажење политичких подјела црногорског друштва карактеристичних за предреферендумски период.

Црна Гора води одговорну и конструктивну политику и у односу на још увијек крхку регионалну стабилност, кроз сензибилан однос и према питању Косова и политичким процесима у Србији. Такође, и активностима које предузима на затварању преосталих проблема из недавне прошлости у односу на Босну и Херцеговину и Хрватску. Не мање важно, и активним учешћем и доприносом у развоју добросусједских односа и регионалне сарадње, у оквиру ЦЕФТА, Регионалног савјета сарадње, Енергетске заједнице, правосуђа и унутрашњих послова, и других бројних подручја сарадње. Све ово радимо са пуном свијешћу да је то услов за успјешан демократски и економски развој државе.

Ми у Црној Гори немамо дилему да је европска перспектива двосмјерни пут. И да је европска интеграција прије свега средство за трансформацију цјелокупног друштва по моделу ЕУ, а не циљ сам по себи. Због тога, интензивирање реформи и динамичан одржив развој су у фокусу Владе на чијем сам челу. Током 100 дана од када сам преузео дужност премијера, остварили смо даље значајне искораке у реформи правосуђа, борби против корупције, унапређењу безбједности граница. То се односи како на даљи развој и усклађивање институционалног и законодавног оквира, тако и стратешких политика и активности - Поwер поинт презентација 100 дана рада Владе, која вам је подијељена, садржи детаљнији преглед конкретних активности и резултата, на политичком и економском плану. Полазимо од тога да су демократски и економски развој међусобно условљени процеси, и да без поузданог и независног судства и професионалне администрације, као предуслова за учвршћивање владавине права, нема ни одрживог економског развоја.

Уважени чланови Парламента,

Реформисање система је, прије свега, остваривање стабилног напретка у правцу дугорочне одрживости и компатибилности у нашем случају, то је компатибилност са ЕУ. То је процес, у коме реформе версус резултати нијесу увијек тако очигледни, барем не у ранијим фазама. Вјерујем да је Црна Гора достигла ону тачку демократског и економског развоја, када су резултати све видљивији, о чему ће, надам се, бити простора да детаљније размијенимо мишљења.

На плану одрживог економског развоја, дозволите да у овом обраћању наведем да Црна Гора већ пар година за редом остварује динамичан раст ДСИ, запослености и БДП по стопи од око 8%. Међутим, одрживи развој за нас не подразумијева само високе квантитативне скокове мјерене стопама раста БДП-а, већ прије свега квалитативне промјене у функционисању наше економије, које се огледају у њеним структурним промјенама. То посредно значи и наше опредјељење да европску-глобалну економију схватамо као систем вриједности и начин размишљања и дјеловања.

Даме и господо,

Влада је недавно усвојила Национални програм за интеграцију, који представља нашу интерну европску агенду јасних редосљеда потеза и активности да би Црна Гора била унутрашњи спремна да преузме обавезе које произилазе из чланства у ЕУ до 2012. Настављамо са ефикасном примјеном ССП. Успјешно приводимо крају и преговоре за чланство у СТО, што ће бити још једна потврда изградње система у складу са европским стандардима. Посебно важним цијеним пуни унутрашњи консензус о интеграцији у ЕУ, као стратешком циљу. Такође, и растућу свијест о улози Парламента у остваривању овог циља.

Дубоко вјерујем да је, данас, и у регионалним и у ширим оквирима, мјера утицаја и значаја сваке земље опредијељена првенствено поштовањем, примјеном и промовисањем заједничких европских вриједности. Исто тако, да је европска интеграција увијек била снажна подршка реформистима и брана за национализам и радикализам. Због тога, одржавање европске перспективе живом и кредибилном је кључно сада, као што ће бити и сјутра. У овом свијетлу, посебно након ирског референдума, од изузетне је важности што су шефови држава и влада ЕУ на прошлонедјељном Самиту реафирмисали своју пуну подршку европској перспективи држава Западног Балкана и њиховом даљем напретку до крајњег одредишта- чланства у ЕУ.

Поздрављамо такав приступ и спремни смо да искористимо све могућности за даљу, дубљу интеграцију у ЕУ, које су отворене и кроз мјере инициране на бази недавне Комуникације Комисије о Западном Балкану: Јачање европске перспективе. Влада Црне Горе је опредијељена да у пуној мјери искористи те могућности. У овом смислу, поменуо бих и пуну посвећеност Владе на стварању свих претпоставки за функционисање РеСПА у пуном капацитету. Избор Црне Горе за сједиште РеСПА сматрамо још једним важним признањем за европску политику коју водимо.

Уважени чланови Парламента,

У Црној Гори смо увјерени да смо спремни да у овој години, уз вашу подршку, учинимо даљи искорак на европском путу, кроз подношење апликације за чланство у ЕУ. Убијеђени смо да је то реално и пожељно, и да би представљало позитиван сигнал и за регион. То би била јасна порука да се реформе и европска политика вреднују, и да имају опипљиве резултате. Уз пуну опредијељеност да све потезе, као и до сада, координирамо са вама, нашим европским партнерима, захваљујем на пажњи.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?