Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 61. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: 61. сједница Владе Црне Горе - кадрови

Фотографије: 61. сједница Владе Црне Горе /49.4 МБ/

Влада Црне Горе је на данас одржаној 61. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, усвојила Извјештај о реализацији Програма приступања Црне Горе ЕУ 2017 – 2018, за 2017. У Извјештају је приказан тренутни статус реализације свих планираних обавеза за 2017. години у оквиру преговарачких поглавља и према институционалној надлежности. Од укупно 413 обавезе, колико је планирано у претходној години, испуњено је 308, односно 75 одсто, што представља побољшање у односу на 2016. годину када је степен реализације био 72 одсто. Оцијењено је да обим и квалитет урађеног посла указују на високу институционалну и административну ефикасност и способност Црне Горе за испуњење европских циљева.

Усвојени су Шести полугодишњи извјештај о реализацији Акционог плана за 23. преговарачко поглавље – Правосуђе и темељна права за период јул – децембар 2017. са Трећим полугодишњим извјештајем о реализацији Оперативног документа за спрјечавање корупције и Шести полугодишњи Извјештај о реализацији Акционог плана за 24. преговарачко поглавље – Правда, слобода и безбједност за период јул – децембар 2017. Констатовано је да извјештаји показују висок степен раелизације предвиђених мјера, који за преговарачко поглавље 23 износи 76 одсто, а за 24. поглавље 72 одсто и наглашена одлучност Владе у сровођењу планираних реформи у овим областима.

Влада је у оквиру верификације записника са претходне сједнице измијенила поједине чланове Уредбе о финансирању пројеката и програма невладиних организација у областима од јавног интереса којом се прописују мјерила и начин бодовања пројеката и програма у приоритетним областима од јавног интереса и области заштите лица са инвалидитетом које реализују невладине организације тако што је Влада одлучила да додатно бодује пројекте који доприносе развоју Сјеверног региона Црне Горе и слабије развијених подручја.

У бодовању програма и пројеката невладиним организацијама за допринос пројекту односно програму остваривања јавног интереса у Сјеверном региону и у неразвијеним општинама може бити додијељено до 5 бодова. Додатних, 5 бодова може бити додијељено невладиној организацији за допринос пројекта односно програма равномјернијем регионалном развоју и то ако невладина организација користи за организовање обука, семинара, радионица и округлих столова туристичке и друге капацитете у Сјеверном региону и у слабије развијеним подручјима.

Предсједник Владе је оцијенио да су ове измјене важне јер Влада први пут и у овој области посебно валоризује пројекте који се односе на Сјеверни регион и слабије развијена подручја чиме и у тој области, без обзира на чињеницу да се не очекују ефекти као у случајевима великих инвестиција, јасно показује темељно политичко одређење.

Влада је разматрала четврти, сумарни, Извјештај о раду Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија. Влада је изразила подршку раду Комисије за медије и исказала пуну спремност да испуни све препоруке Комисије које су у надлежности владе и у складу са важећим прописима.

У том циљу, Влада је препоручила Врховном државном тужилаштву да, имајући у виду информације и околности у вези с вођеним истрагама садржаним у Извјештају, интензивира активности и преиспита ефикасност и дјелотворност свих истрага напада на новинаре и имовину медија, са становишта поступања надлежних државних тужилаштава, с посебним освртом на случајеве код којих застара наступа у 2018. години и о томе информише Владу Црне Горе, у року од 30 дана.

Управа полиције је задужена да, имајући у виду информације и околности у вези с вођеним истрагама садржаним у Извјештају, преиспита поступање службеника полиције у истрагама напада на новинаре и имовину медија и утврди да ли је било евентуалних пропуста у њиховом раду и о томе информише Владу, у року од 30 дана.

Влада је препоручила Агенцији за заштиту личних података и слободан приступ информацијама да, имајући у виду задатке Комисије утврђене Одлуком о њеном образовању, преиспита у складу с важећим прописима могућност приступа чланова Комисије подацима о личности који се односе на дјелокруг њеног рада, а који су садржани у предметима истрага.

Влада је прихватила иницијативу Комисије и задужила Министарство унутрашњих послова да све извјештаје о раду Комисије редовно објављује на свом сајту, укључујући и препоруке и закључке по препорукама које ће доносити Влада у наредном периоду. Осим тога, Влада је позитивно ријешила питање накнада за рад члановима Комисије, које је Комисија такође препознавала као проблем у свом раду.

Усвојен је XИИИ Извјештај о имплементацији Акционог плана о спровођењу Стратегије за превенцију и сузбијање тероризма, прања новца и финансирања тероризма, за период јул – децембар 2017. године. Реализација планираних мјера указује на посвећеност носилаца имплементације задатих мјера и циљева, што је додатно оснажено активностима међуресорске радне групе на експертско-оперативном нивоу.

Донијета је Одлука о давању шума у државној својини на коришћење продајом дрвета у дубећем стању, за 2018. годину. Шуме у државној својини дају се на коришћење продајом дрвета у дубећем стању, у складу са извођачким пројектима за подручне јединице Пљевља, Рожаје, Беране, Петњица, Плав, Андријевица, Бијело Поље, Подгорица, Колашин, Даниловград, Никшић, Плужине, Жабљак и Шавник, у газдинским јединицама и по одељењима, као и по количинама и са почетним цијенама, према табели која је саставни дио Одлуке.

Влада је донијела Програм подстицања пројекта у водопривреди за 2018. годину. За финансирање обавеза и потреба у овој области, Програмом је опредијељен износ од 1.050.000 еура, што је планирано и Буџетом Црне Горе за 2018. годину. Реализацијом Програма рјешава се проблем водоснабдијевања сеоског становништва, рјешавају се кључни проблеми у управљању водама и унапређује међународна сарадња, што ће допринијети побољшању услова живота и развоју пољопривреде, као и укупних економских активности у руралним подручјима.

Донијет је и Програм употребе средстава за управљање водним ресурсима за 2018. годину, којим је предвиђено да средства у износу од 200.000 еура утроше за финансирање израду планске и пројектне документације у области управљања водним ресурсима, заштиту од штетног дејства вода и подршку пројектима водоснабдијевања у безводним подручјима.

Влада је усвојила Информацију о потребним финансијским средствима за потребе спровођења Плана превентивних мјера за сузбијање болести квргаве коже и болести плавог језика у 2018. години и донијела неопходне закључке како би сеобезбиједила средства у износу од 817.843,44 еура за ову намјену. Оцијењено је да су трошкови сузбијања ове двије нарочито опасне заразне болести животиња, иако високи, врло оправдани, ефикасни, али и економични, јер обезбјеђују кроз превенцију и значајно ниже трошкове у односу на могуће посљедице појаве болести.

У складу са Законом о култури, Влада је додијелила статус истакнути културни стваралац црногорском вајару Миодрагу Шћепановићу. У дискусији је истакнуто да његово стваралаштво представља значајан умјетнички искорак на црногорској ликовној сцени, те да га остварени резултати на престижним манифестацијама у Црној Гори и у Паризу, сврставају у ред наших најзначајнијих савремених умјетника.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?