Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Правци развоја Црне Горе 2018-2021. године

Објављено: 08.02.2018. 22:09 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Влада Црне Горе је, на сједници од 28. 12. 2017. године, донијела Правце развоја Црне Горе 2018-2021. године, који представљају кровни развојни имплементациони документ, којим је утврђена визија социо-економског развоја, а што је, између осталог, била обавеза Црне Горе, као земље кандидата за чланство у ЕУ.

Значајне промјене услова и оквира за вођење развојне и економске политике, како на националном, тако и на регионалном и глобалном нивоу, као и потреба проширења временског оквира условили су доношење Праваца развоја Црне Горе 2018-2021. године, а који се „наслањају“ на Правце развоја Црне Горе 2015-2018. године, односно на Правце развоја Црне Горе 2013-2016. године. При томе, „задржан“ је стратешки циљ, појединачни циљеви и правци развоја, утврђени у претходном периоду, а који су усклађени са стратегијом “Европа 2020”, као и и одабране области политика. Преиспитана је релевантност инвестиција/развојних мјера са аспекта прилагођености актуелном стању, као и њиховог утицаја на јачање економског раста и развоја, односно повећање конкуретности. Истовремено, детаљно су разрађене структурне реформе у јавном и реалном сектору, које представљају подршку расту и развоју економије Црне Горе и јачању њене конкурентности, а предуслов су макроекономске, односно фискалне стабилности.

При томе, идентификоване инвестиције/развојне мјере, односно обим и структура извора средстава по правцима развоја одражавају политику Владе Црне Горе, односно њено опредјељење да створи такав амбијент за реализацију пројеката, посебно у секторима туризам и енергетика, који не подразумијева учешће државе у обезбјеђивању средстава. Истовремено, одражава и опредјељење Владе да прошири и унаприједи саобраћану инфраструктуру, као предуслова за равномјеран регионални развој, али и повезивање са регионом и шире. Реализација мјера у оквиру правца развоја “инклузивни раст”, због њихове природе, подржава се, односно финансира, углавном, средствима из Буџета.

Ово потврђује и чињеница да је, према пројекцијама, од укупно потребних средстава за реализацију инвестиција/развојних мјера процијењених на 3.458,31 милион еура, обезбијеђено 3.187,42 милиона еура или 92,17%. Од овог износа, из осталих, односно приватних извора обезбијеђено је 58,10%, из кредита 25,13%, из државног буџета 13,19%, а из средства ЕУ и донација 1,77%, односно 1,66% укупно расположивих средстава.

Имајући у виду значај овог документа, Влада Црне Горе је образовала Координациони тим за припрему и праћење реализације Праваца развоја Црне Горе 2018-2021. године, који, поред осталог, има задатак да континуирано прати реализацију Праваца развоја и да, у годинама на које се односе Правце развоја, информише Владу о њиховој реализацији.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?