Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић у Анкари са Цаниклијем: Кључ дугорочног мира земаља на Западном Балкану у евроатлантским интеграцијама

Објављено: 09.02.2018. 16:46 Аутор: мод
У оквиру званичне посјете делегације Министарства одбране Црне Горе Републици Турској, министар одбране мр Предраг Бошковић састао се данас у Анкари са министром националне одбране Републике Турске, Нуретином Цаниклијем

Бошковић се захвалио на свеобухватној подршци коју је Република Турска пружила Црној Гори у остваривању њеног евроатлантског циља, уз увјерење да ће се одбрамбена сарадња двије државе у својству НАТО савезница додатно унаприједити у наредном периоду. Бошковић је нагласио да Црна Гора подржава Републику Турску у борби против тероризма и да ће као пуноправна чланица Алијансе активно допринијети колективном систему безбједности, имајући у виду заједничке безбједносне изазове са којима се суочавамо.

Он је информисао саговорника о приоритетима Министарства одбране, са посебним фокусом на модернизацију Војске Црне Горе у складу са најсавременијим стандардима. Тим поводом је истакао да је Споразум о сарадњи у области војне индустрије између Владе Црне Горе и Владе Републике Турске одлична платформа за даље унапређење одбрамбених способности у процесу модернизације и опремања Војске Црне Горе. 

Цаникли је нагласило да Црна Гора може рачунати на Републику Турску у свим областима и честитао нашој земљи на успјесима у испуњавању спољнополитичких циљева. Турски министар одбране је истакао да је кључ регионалне стабилности и дугорочног мира земаља на Западном Балкану у евроатлантским интеграцијама, те да је прикључење садашњих аспираната на чланство у НАТО најбоља гаранцији мира и стабилности у овом дијелу Европе. Он је апострофирао да ће Република Турска наставити да буде поуздан партнер Црној Гори, те да је данашњи сусрет одлична прилика за дефинисање модалитета даљег интензивирања сарадње на пољу одбране. 

Саговорници су изразили обострано задовољство и досадашњом сарадњом, која се константно унапређује, како кроз билатералне пројекте, тако и у оквиру заједничких регионалних иницијатива.

Министар је са делегацијом Министарства одбране положио вијенац у маузолеју Кемала Ататурка, творца модерне Турске. 

Током посјете Анкари, делегација Министарства одбране Црне Горе се састала са представницима турских компанија из области војне индустрије. Том приликом размотрене су могуће области сарадње у овом домену.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?