Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворена изложба "Побуна морнара у Боки Которској 1918-2018"

Објављено: 11.02.2018. 21:00 Аутор: мку
Министар културе Александар Богдановић отворио је данас изложбу "Побуна морнара у Боки Которској 1918-2018", у Историјском архиву Котор.

Изложбу је организовао Поморски музеј Црне Горе и Историјски архив Котор, у оквиру обљежавања јубилеја, 100 година од побуне морнара у Боки Которској.

На отварању су говорили Андро Радуловић, директор Поморског музеја, Снежана Пејовић, начелница Одсјека Историјски архив Котор и проф.др Антун Сбутега, адмирал Бокељске морнарице.

Отварајући изложбу министар Богдановић је истакао: "Побуна морнара, чију стогодишњицу обиљежавамо и овом изложбом, као знаменит биљег наше прошлости, са данашње тачке гледишта јесте нераскидива нит онога што можемо назвати каноном наше слободарске традиције, што почива на бројним примјерима храбрости, патриотизма и отпора. Због тога, овом приликом желим да одам посебно признање онима који су, без обзира на неријетко проблематичне историјске околности, успјели да сачувају Бокељску морнарицу и сјећање на Побуну морнара, а нарочито на њене стријељање вође - Франтишека Раша, Антона Грабара, Јерка Шишгорића и Мата Брничевића."

"Још једном треба нагласити да постоји доста историјских података и доказа о Побуни морнара и њиховом страдању, о мјесту и улози овог догађаја у Првом свјетском рату и касније у свим борбама за слободу и домовину. Зато сам сигуран да ће вриједни научни и стручни прегаоци, који се баве овом тематиком, истраживати и објављивати резултате свога рада и даље. То није само пука брига о фактографији, већ представља и битан процес њене уградње у наше духовне и идентитетске темеље. Морамо знати да ће ти темељи бити трајни само ако чувамо сјећања, како она из свог најужег окружења тако и она са цијелог простора Црне Горе, простора суживота културних, етничких и конфесионалних различитости," истакао је министар Богдановић у свом обраћању.

Директор Поморског музеја Радуловић је рекао: "Ове године обиљежавамо 100. годишњицу догађаја који је оставио значајан печат на будућа политичка и друштвена дешавања на ширем подручју. Овај велики догађај, о коме су писане књиге и снимани филмови, је одувијек био занимљива тема за историчаре и остао је до данас актуелан за поновно преиспитивање свих оних чињеница на основу којих су написана бројна историографска дјела.Тематика поставке изложбе која је уприличена враћа нас у вријеме великих и бурних превирања, вријеме у којем је сазријевала идеја највећег човјековог остварења – слободе, за коју се људским животима плаћала и њена највећа цијена."

Садржај изложбе представила је Снежана Пејовић, начелница одјсека Историјског архива Котор, која је детаљније представила њен концепт и садржај и навела: "Изложбе овог типа увијек представљају покушај културних посленика који брину о културном насљеђу, да вјерно, документовано, широкој јавности дочарају значајне догађаје из пролости. Ми који радимо овај одговоран посао увијек имамо на уму да нас познавање прошлости учи како да градимо садашњост и како да се боље припремимо за будућност. Архивска документа и музејски предмети, као опипљива свједочанства о прошлости, уз све остало, треба да нас подсјете, науче, да историјски догађају нијесу црно-бијели, већ да у сваком од њих постоји оно што је између."

Адмирал Бокељске морнарице проф.др Антун Сбутега говорио је о својим најранијим сјећањима на приче учесника у овом догађају: " Дон Нико Луковић, близак рођак наше породице, прчањски жупник, мецена и писац, био је свједок побуне. Он је као млади свештеник био мобилисан као војни капелан аустроугарске војске и имао је дужност да проведе задњи дан са морнарима осуђеним на смрт, Франтишеком Рашом, Антоном Грабаром, Матом Брничевићем и Јерком Шишгорићем, да их исповиједи и духовно припреми за смрт и прати на стријељаје. Посебно су ме тада импресионирали детаљи са стријељања када је њихова крв попрскала свештеничко рухо Дон Ника.”
-
У оквиру обиљежавања 100 година од побуне морнара у Боки Которској министар Богдановић је прије отварања изложбе присуствовао полагању вијенаца на споменик стријељаним морнарима у Шкаљарима, на којем је конзерваторске радове спровео Центар за конзервацију и археологију Црне Горе.

Овдје можете пронаћи говор министра културе Александра Богдановића на отварању изложбе "Побуна морнара у Боки Которској 1918-2018".

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?