Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Букурешт: Изјава предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића поводом потписивања Повеље о добросусједским односима Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП)

Објављено: 23.10.2008. 23:58 Аутор: Говори и Изјаве
Изјава предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића поводом потписивања Повеље о добросусједским односима Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП), Букурешт, 23. 10. 2008. године


Даме и господо,

Веома сам задовољан данашњом свечаношћу коју су уприличили наши драги домаћини и пријатељи из Румуније. Повеља о добросусједским односима, стабилности, безбједности и сарадњи у Југоисточној Европи, коју смо данас потписали моја уважена колегиница предсједница Владе Републике Модавије госпођа Гречани и ја, у име Црне Горе, и чији је депозитар Румунија, представља најзначајнији документ Процеса сарадње у Југоисточној Европи.


Потписивањем ове Повеље, Црна Гора је испунила важну међународну обавезу коју је преузела учлањењем у СЕЕЦП, чиме је и формално потврдила своју посвећеност јачању добросусједских односа међу државама региона.

Црна Гора придаје изузетан значај регионалним процесима и регионалној сарадњи, са становишта остваривања сопствених спољнополитичких и развојних интереса, афирмације Црне Горе као одговорног партнера у региону и доприноса јачању мира, стабилности, безбједности и просперитета у региону.

Регионални процеси су свакако важни у контексту европских и евроатлантских интеграција, али су истовремено и првенствено суштински значајни за сам регион, његов напредак у економском, безбједносном и политичком смислу, као и за учвршћивање и ревитализовање добрих међусобних односа земаља региона Југоисточне Европе.

Желим овом приликом да честитам Молдавији на актуелном предсједавању Процесом сарадње у ЈИЕ чији зацртани приоритети Предсједавања одражавају укупна стремљења држава чланица СЕЕЦП, за чију реализацију смо се сви заједно опредијелили и обавезали на посљедњем Самиту СЕЕЦП одржаном у Бугарској у мају о.г.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?