Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив за додјелу подршке инвестицијама у виноградарству и винарству за 2018. годину

Објављено: 12.02.2018. 15:35 Аутор: МПРР

Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас Јавни позив за додјелу подршке инвестицијама у виноградарству и винарству у оквиру Агробуџета за 2018. годину.

Циљ подршке је подстицање заснивања нових засада винове лозе, модернизација и конверзија постојећих производних засада који ће, уз редовну примјену савремене агротехнике, дати високе, квалитетне и стабилне приносе. Подржава се и набавка савремене опреме за производњу и чување вина, која је поред квалитетне сировине, неопходна за постизање високог квалитета вина.

Пољопривредни произвођачи кроз овај јавни позив могу добити бесповратну подршку до 50 одсто укупне вриједности реализоване инвестиције. Максимална вриједност прихватљиве инвестиције износи 10.000 еура, док је минимална 500 еура.  За садању аутохтоних сорти висина подршке износи и до 60 одсто укупне вриједности реализоване инвестиције. Подршка за конверзију винограда износи 5 еура по чокоту.

Прихватљиве инвестиције односе се на набавку сертификованог лозног садног материјала (винске и стоне сорте), конверзију постојећих родних винограда (замјена родних чокота алохтоних сорти са калемовима аутохтоних сорти, као и замјена стоних сорти винским сортама),  набавку материјала за заснивање винограда, набавку намјенске опреме за модернизацију примарне производње и прераде, а подржавају се и развојни програми удружења виноградара.

У дијелу инвестиције, виноградари могу набавити сертификоване лозне калемове, елементе потпорне конструкције за шпалирни узгој и за перголе (стубови и жица), затим систем за наводњавање “кап по кап”, мрежу за заштиту од птица, као и специфичну опрему за производју, чување вина и винских дестилата ( “иноx” и “барриqуе” бурад, муљачу, апарате за дестилацију и др.)

Корисници подршке кроз овај јавни позив су пољопривредна газдинства која морају бити уписана у Регистар пољопривредних газдинстава и Виноградарски регистар у тренутку подношења Захтјева за одобравање подршке. Уколико су подносиоци захтјева у статусу правних лица, неопходно је да им је примарна дјелатност пољопривреда.

У јавном позиву дефинисани су услови, критеријуми и начин пријављивања. Након завршетка инвестиције, виноградари и винари предају Министарству захтјев за одобравање подршке, са свом прописаном документацијом. Јавни позив, са обрасцом захтјева за пријављивање, може се преузети са интернет странице Министарства.

Виноградари и винари могу достављати захтјеве до 15. новембра 2018. године.

Информације у вези са Јавним позивом могу се добити путем телефона: 020/482-176.

Јавни позив за додјелу подрсˇке инвестицијама у виноградарству и винарству за 2018. годину.

Захтјев за подршку - Јавни позив за виноградарство и винарство 2018.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?