Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Разговарано о унапређењу архивске дјелатности

Објављено: 12.02.2018. 18:12 Аутор: Министарство културе
На састанку министра културе Александра Богдановића и начелнице Одјељења Историјског архива Котор Снежане Пејовић разговарано је о унапређењу архивске дјелатности у Црној Гори.

Начелница Пејовић је представила министру Богдановићу рад Историјског архива Котор и истакла да ова установа баштини традицију дугу скоро 70 година, као и да се у њој чувају богате збирке у којима најстарији документ датира из 1309. године.

Разговарано је о проблемима са којима се архивска струка суочава. Министар Богдановић је истакао да ће Министарство културе, у сарадњи са представницима струке, радити на сагледавању стања и предлагању модела за унапређење, уважавајући значај архива као чувара наше културе, историје и насљеђа.

Министар Богдановић је упознао саговорнике и да Министарство културе има у плану да током ове године изврши измјене Закона о заштити културних добара, кровног документа у овој области, након чега ће ревидирати и остале законске прописе у културној баштини. Том приликом је позвао запослене у Историјском архиву Котор али и осталим архивским установама у Црној Гори да својим приједлозима и сугестијама помогну да се отклоне проблеми са којима се у пракси суочавају.

Разговарано је и о динамици реализације пројеката које ће Историјски архив спровести у овој години, а за које је Министарство културе обезбиједило 33.000 еура у оквиру Програма заштите и очувања културних добара.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?