Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Бошковић састао се са командантом НАТО снага на Косову- КФОР, генерал мајором Салватореом Куоћијем

Објављено: 12.02.2018. 19:27 Аутор: мод
Министар одбране, мр Предраг Бошковић, састао се данас са командантом НАТО снага на Косову- КФОР, генерал мајором Салватореом Куоћијем.

Министар се захвалио генерал мајору Куоћију на посјети, истичући да је сарадња између Министарства одбране и КФОР-а одлична, те да ће тако бити и у наредном периоду. Министар Бошковић је истакао значај који НАТО мисија на чијем се челу налази генерал Куоћи, има за стабилност Косова, али и цијелог региона. Изразио је увјерење да ће доћи дан када ће безбједносна ситуација на Косову бити нормализована, а институције система имати капацитета да се суоче са свим изазовима, чиме би уједно и био завршен мандат НАТО мисије. Додао је да је гарант безбједности цјелокупног Западног Балкана интеграција у сјеверноатлантски систем колективне безбједности, те да ће Црна Гора наставити да даје свој допринос стабилности Косова користећи своју позицију за столом са осталим чланицама НАТО савеза. Упознао је саговорника са најзначајнијим задацима које ће Министарство реализовати у наредном периоду, посебно истичући наше учешће у мировним мисијама под вођством НАТО, УН и ЕУ. У том контексту, Министар је саопштио генералу Коућиу да ће Црна Гора у току 2018. године упутити два официра у НАТО мисију на Косову, и то једног официра у КФОР штаб у Приштини, а другог у канцеларију за везу која се налази у Скопљу. 

Генерал мајор Куоћи захвалио се министру Бошковићу на издвојеном времену и додао да му је посебно задовољство што је први командант КФОР-а који је посјетио Црну Гору, као пуноправну чланицу НАТО Алијансе. Истакао је да је за стабилност цјелокупног региона веома значајна чињеница да је Црна Гора постала 29. чланица Савеза, имајући у виду вриједности које промовише Алијанса. Упознао је Министра са безбједносном ситуацијом на Косову, истичући да је она генерално стабилна, али да увијек постоје изазови са којима се мисија коју предводи суочава на терену. 

Командант КФОР-а је потврдио да је сарадња са Црном Гором на изузетном нивоу, посебно у дијелу реализације транзита и логистике коју њихово особље има током преласка преко територије наше државе и закључио да ће иста бити унапријеђена новим активностима.

Генерал Куоћи, током посјете Црној Гори, састао се и са вршиоцем дужности начелника Генералштаба Војске Црне Горе бригадним генералом Илијом Даковићем. Генерал Даковић и командант КФОР-а разговарали су о актуелној ситуацији у региону, констатујући да чланство Црне Горе у НАТО представља додатан фактор стабилности за регион Западног Балкана. Генерал Даковић је упознао генерал Куоћија са главним задацима и процесима које спроводи Војска Црне Горе, као и са будућим корацима у правцу достизања пуне интеграције и интероперабилности црногорских оружаних снага са чланицама Алијансе.


mod mod mod
mod mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?