Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на свечаном отварању Форензичког центра Управе полиције у Даниловграду

Објављено: 17.12.2008. 01:31 Аутор: Говори и Изјаве
Мило Ђукановић, Предсједник Владе Црне Горе

Говор на отварању Форензичког центра,
Даниловград, 16.12.2008. године




Даме и господо,

Изузетно ми је задовољство да вас поздравим поводом отварања модерног објекта Форензичког центра, прве установе тог типа у Црној Гори, која ће имати непроцјењив значај за даље унапређење правног и безбједоносног система Црне Горе, по узору на демократски развијене земље.

Овим чином стварају се услови за професионалнији и ефикаснији рад Полиције, а такође, потврђује се одлучност Владе у борби за праведно друштво, које се темељи на усвајању најбољих европских искустава у овој и другим областима. Осим што ће савременим средствима и методама практично доприносити квалитетнијем процесуирању најсложенијих предмета, тиме и успјешној борби против свих видова криминала, Форензички центар ће бити база за даљу обуку кадрова у овој захтјевној сфери полицијског дјеловања. Исто тако, реализацијом пројекта центра побољшаће се и сарадња - у Црној Гори, као и у региону - међу субјектима укљученим у разрешавање разноврсних кривичних дјела.

Успјешним реформама правосудног система, као и континуираним улагањима у модернизацију и виши ниво професионалне обучености полиције Црне Горе, наша држава мора убрзано јачати осјећај пуне правне сигурности грађана, туриста, инвеститора. Само тако, уз већ препознате природне љепоте и компаративне предности нашег економског система, Црна Гора ће сваким даном постајати још атрактивнија дестинација за живот, развој бизниса и за туристичка путовања. Зато ће стављање у функцију Форензичког центра значити и наставак реализације обавеза које је Влада Црне Горе преузела процесом свеобухватних реформи у полицији, и чији се успјеси потврђују у оцјенама релевантних међународних субјеката.

Јучерашњом предајом апликације за чланство у ЕУ, Црна Гора је још једном потврдила да жели да у врло догледном, реалном року у свим областима достигне европске стандарде - и то не првенствено због самог чина прикључења Европској Унији, већ прије свега због сигурније, слободније и богатије будућности наших грађана. Зато смо у максималној мјери посвећени унапређењу услова за рад свих државних органа, како би они у што скоријем року постали одговоран сервис грађана и даље доприносили изградњи ауторитета у институције система нове независне државе. У том духу, јасно је и да професионална Полиција, у коју ће грађани имати повјерење, подразумијева висок ниво техничке опремљености и кадровске оспособљености. Форензички центар стога сматрамо неопходном кариком у квалитетном и оперативном дјеловању Полиције, у интересу безбједности градјана и стабилности Црне Горе.

Користим ову прилику да посебно нагласим изузетно добру сарадњу наших државних органа са европским партнерима. Ангажовање многих ексеперата у овој области и усаглашавање са савременим технолошким достигнућима чине овај пројекат примјером одличног партнерског односа. Тако на најбољи начин афирмишемо европске перспективе Црне Горе, утемељене на досадашњој успјешној примјени најбољих искустава и јасној визији укупног друштвеног развоја.

Увјерен сам да ће сви запослени у Форензичком центру у одличним условима за рад пронаћи додатни подстицај мисији успостављања најбољих стандарда у Полицији и њеном доприносу институционалном јачању Црне Горе на сигурном путу евро-атлантских интеграција.

Захваљујем на пажњи.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?