Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Монс: Бошковић са врховним командантом Савезничких снага за Европу, генералом Скапаротијем

Објављено: 13.02.2018. 21:20 Аутор: мод
Министар одбране, мр Предраг Бошковић састао се данас у сједишту Савезничке команде за Европу (Супреме Хеадqуартерс Аллиед Форцес Еуропе, СХАПЕ) у белгијском граду Монсу, са врховним командантом Савезничких снага за Европу (Супреме Аллиед Цоммандер Еуропе, САЦЕУР), генералом Кертисом Скапаротијем (Цуртис Сцапарротти). 

Министар Бошковић је истакао да чланство у НАТО за Црну Гору представља остварење једног од два примарна спољнополитичка циља, али и додатну обавезу у спровођењу и имплементацији агенде Алијансе. Он је саговорника упознао са најзначајнијим задацима и плановима које ће Министарство реализовати у наредном периоду, са посебним акцентом на модернизацију и опремање сектора одбране, обуку и усавршавање кадра, како би Војска Црне Горе у континуитету побољшавала ниво интероперабилности у циљу доприноса очувању глобалног мира и безбједности. Бошковић је нагласио да ће Црна Гора у својству НАТО савезнице са још већом посвећеношћу наставити са учешћем у међународним мисијама и операцијама, поготово у Авганистану.

Генерал Скапароти је још једном истакао значај чланства Црне Горе у Алијанси на пољу јачања безбједности и стабилности Западног Балкана. Он је изразио увјерење да ће и остале земље региона слиједити пут Црне Горе и постати дио евроатлантске заједнице. Генерал Скапароти упознао је министра Бошковића да је безбједносна ситуација у његовом подручју одговорности стабилна, али да се Алијанса константно сусријеће са изазовима на које је могуће одговорити једино кохерентним приступом савезника. Он је нагласио да је евидентан и значајан допринос миру и стабилности који црногорски војници пружају учешћем у мисији ''Ресолуте Суппорт'' у Авганистану.

Министар Бошковић и генерал Скапароти срели су се у јулу прошле године у Подгорици, током генералове званичне посјете Црној Гори. Ово је први сусрет министра одбране Црне Горе са врховним командантом Савезничких снага за Европу у Савезничкој команди у Монсу. Војска Црне Горе иначе, још од 2007. године има своје представнике у СХАПЕ-у. 

Министар Бошковић и генерал Скапароти су потом у оквиру Врховне команде савезничких снага за Европу свечано отворили Улицу Подгорица, која је добила име у част Црне Горе, као нове чланице Алијансе.
Бошковић је том приликом казао да је Црна Гора од обнављања независности 2006. године била истински посвећена једном од својих стратешких циљева – чланству у НАТО, као и очувању међународног мира кроз учешће црногорских војника у међународним мисијама и операцијама. 

„Ова улица је поплочана црногорским напорима и успјешно постигнутим циљевима, уз високе стандарде сјеверно-атлантске заједнице, као и изазовима које смо такође успјешно превазилазили, показујући зрелост институција и потпуну посвећеност пуној интеграцији у породицу модерних демократија“, нагласио је министар одбране. 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?