Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Филиповић и генерал Даковић састали се са ЦАПСТОНЕ делегацијом

Објављено: 14.02.2018. 18:06 Аутор: мод
Државни секретар Слободан Филиповић и начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Илија Даковић, састали су се данас са делегацијом ЦАПСТОНЕ курса коју предводи генерал у пензији Филип Бридлав (Пхилип Бреедлове), бивши врховни командант НАТО снага за Европу и командант Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава (УС ЕУЦОМ), која борави у посјети Црној Гори од 13. до 16. фебруара ове године.

Посјета америчке делегације коју чини 19 генерала/адмирала, будућих лидера Оружаних снага САД, дио је студијске посјете програма ЦАПСТОНЕ, курса професионалног војног образовања за најперспективније војне и цивилне службенике извршног нивоа, који организује Национални универзитет за одбрану Сједињених Америчких Држава.

Државни секретар Филиповић изразио је задовољство што је ЦАПСТОНЕ делегација, у оквиру европске турнеје првенствено посјетила Црну Гору, као најмлађу чланицу НАТО савеза. С тим у вези, Филиповић је истакао да пуноправно чланство Црне Горе у Алијанси представља остварење примарног спољно-политичког циља, али и својеврсну гаранцију мира и стабилности региона Западног Балкана, те да Црна Гора наставља да активно промовише НАТО политику отворених врата. Филиповић се захвалио господину Бридлаву на подршци указаној у оквиру претходног мандата, те нагласио да су квалитетно спроведене реформе одбрамбеног сектора и цјелокупног црногорског друштва резултирале чињеницом да данас наша држава даје адекватан допринос колективном систему бебзједности, те константно унапрјеђује безбједност својих грађана. Филиповић је апострофирао свеобухватну сарадњу Црне Горе и Сједињених Америчких Држава, истичући да САД представљају главног савезника наше државе у домену наставка спровођења процеса модернизације Војске Црне Горе, школовања и обуке кадрова, као и јачања одбрамбених капацитета.

Бригадни генерал Даковић упознао је саговорнике о актуелном учешћу припрадника Војске Црне Горе у међународним мисијама и операцијама, као и плановима и приоритетима Војске за наредни период, посебно истичући важност модернизације и опремања у складу са највишим стандардима.

Генерал у пензији Бридлав похвалио је евидентан напредак црногорског система одбране, те изразио задовољство што Црна Гора, као пуноправна НАТО чланица, представља фактор стабилности Западног Балкана, односно кредибилног савезника напорима Алијансе у домену обезбјеђивања међународног мира и безбједности.


mod mod mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?