Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Агробуџет за 2018. годину представљен у Никшићу

Објављено: 14.02.2018. 23:53 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Пољопривредним произвођачима никшићке општине данас је представљен Агробуџет за 2018. годину.

Мјере подршке заинтересованим пољопривредним произвођачима, који су у великом броју присутвовали радионици, презентовали су представници Министарства пољопривреде и руралног развоја. Присутни пољопривредни произвођачи упознати су са мјерама подршке које су им на располагању у текућој години, са посебни акцентом на нове мјере и на новине у оквиру мјера које су се спроводиле претходних година.

Посебна пажња стављена је на представљање директних плаћања у биљној производњи и сточарству, и представљање мјера подршке намјењених руралном развоју. Наглашено је да је минимална површина за субвенције у биљној производњи смањена са 0,5 на 0,3 хектара, да је основна премија 180€/ха, и да је повећана за додатних 10 еура за младе кориснике. Са истим циљем а то је увођење што већег броја корисника у систем субвенција, смањени су критеријуми и кад су у питању директна плаћања у сточарству.

Мјерама намјењеним руралном развоју, које су и најбројније мјере Агробуџета, наставиће да се подржава инвестирање у примарну производњу, улагање у прерађивачке капацитете, набавку механизације, изградја бунара и бистјерни, развој кластера. Подршка се обезбјеђује у износу од 50, 60 или 70% од вриједности инвестиције у зависности од програма.

Обзиром на позитивне резултате прошле године, и ове ће се  подржати млади фармери са завршеном средњом школом или факултетом пољопривредне или ветеринаске струке за покретање сопственог бизниса у пољопривреди, с тим што је старосна граница повећана са 30 на 35 година.

Обезбјеђене су и ове године премије за млијеко, као и премије за прераду млијека на газдинству. Наставља се са набавком сточног фонда у циљу унапређења постојећег, подршком управљањем стајским ђубривом, подршком органској производњи.

За сваку од појединачних мјера појашњено које су то инвестиције које су прихватљиве за подршку, критеријуме прихватљивости, потребна документацију коју је потребно доставити Министарству, и у којим роковима.

Најављен је почетак спровођења ИПАРД програма у Црној Гори и појашњено да ће у наредном периоду бити расписан Јавни позив.

Како је упис у Регистар пољопривредних газдинстава основни услов за коришћење било које од агробуџетских мјера, позвани су пољопривредни произвођачи који то да сада нијесу учинили, да се упишу у исти.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?