Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив за додјелу подршке младим пчеларима почетницима за 2018. годину

Објављено: 15.02.2018. 15:41 Аутор: МПРР

Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Савезом пчеларских организација, наставља са подстицајима младим људима у сектору пчеларства. У складу са агробуџетском линијом за 2018. годину - Програм унапређивања пчеларства, данас је објављен Јавни позив за достављање захтјева за подршку за младог пчелара почетника за 2018. годину.

Кроз јавни позив млади људи који су незапослени, старости од 18 до 30 година, имају могућност да добију по три кошнице са три пчелиња роја на рамовима, чиме им се пружа шанса да започну посао у области пчеларства. Искуство с овом врстом подршке у прошлој години је било врло позитивно, због великог интересовања младих људи. Стога је, у циљу подршке што већем броју незапослених младих људи, настављена подршка и износи 25.000 еура. Подршка Министарства износи 80 одсто вриједности три кошнице са ројевима.

Корисници ове подршке, који испуњавају услове позива, добијају кошнице, након што потпишу уговор са Министарством и Савезом. У уговору се обавезују да ће се бавити пчеларством у наредних пет година. Млади пчелари су у обавези да претходно, у периоду од обавјештења да им је одобрена подршка до потписивања уговора, присуствују обуци за пчеларење коју организује Савез.

У јавном позиву, осим услова и критеријума за подршку младим пчеларима, дефинисан је и начин пријављивања. Све информације, као и образац захтјева за додјелу подршке по овом позиву може се преузети са web странице Министарства, као и директно у службеним просторијама Министарства и Савеза пчеларских организација, као и канцеларијама Службе за селекцију стоке.

Попуњен образац захтјева заједно са потребном документацијом послати искључиво препорученом поштом на адресу Министарства: Министарство пољопривреде и руралног развоја, захтјев по Јавном позиву за додјелу подршке за младе пчеларе за 2018. годину; Римски трг бр. 46, 81000 Подгорица.

Рок за пријављивање на јавни позив је 15. март 2018. године.

Све информације у вези са позивом могу се добити директно у Министарству пољопривреде на телефон 020-482/292, Савезу пчеларских организација Црне Горе на телефон 069-941/505 или у канцеларијама Службе за селекцију стоке на телефон 020-265/337.

Јавни позив за подршку младим пчеларима почетницима за 2018. годину

Захтјев за пријаву на Јавни позив за подршку младим пчеларима почетницима за 2018. годину

Повећана подршка пчеларству:

Осим јавног позива за младе пчеларе, кроз Програм унапређења пчеларства Министарство наставља подршку сектору пчеларства, посредством Савеза пчеларских организација.

У овогодишњем Агробуџету значајно је повећана подршка за пчеларе и зноси 290.000 еура.

Већина мјера је дефинисано као и прошле године, с тим да су уведене нове линије за подршку и то:

У циљу усклађивања са правном тековином ЕУ за сектор пчеларства потребно је доношење Националног пчеларског програма. За доношење програма израдиће се Студија о структури производње и стављању на тржиште меда и других пчелињих производа. У циљу филанизације пројекта Куће меда у планиран је и пројекат паковања меда чијом ћемо реализацијом добити коначне услове за контролисано паковање меда у складу са потребама пчелара и захтјевима тржишта. Савремено пчеларство, окренуто економичности и продуктивности, се не може ни замислити без селидбе пчела на више паша. У циљу повећања сигурности пчеларења, повећања производње пчелињих производа и доступности више пчелињих паша подржава се суфинансирање трошкова куповине пчеларских контејнера који се користе за селидбу пчелињих заједница.

Даље, опредијељена средства су намијењена производњи: селекционисаних матица, учешће у набавци матица, унапређењу квалитета пчелињих производа и здравственог стања пчелињих заједница, прерада воска, набавка воска и стручно оспособљавању пчелара.

Такође, пчелари као и остали пољопривредни произвођачи могу да остваре подршку кроз остале мјере Агробуџета, у циљу набавке опреме за прераду на породичним газдинствима, почетак бављења туризмом у руралним подручјима, затим за органску производњу, лабораторијску анализу меда и друге.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?