Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Окончан састанак НАЦ: Бошковић са канадским и хрватским колегом, Сајаном и Крстичевићем

Објављено: 15.02.2018. 17:41 Аутор: мод
Данас је у сједишту Алијансе у Бриселу окончан дводневни састанак Сјеверноатлантског савјета (НАЦ) на нивоу министара одбране НАТО земаља.

Другог дана састанка, министри су анализирали до сада остварене резултате по питању јачања колективне одбране Савеза. Констатован је евидентно значајан напредак по питању имплементације одлука донијетих на самитима у Велсу и Варшави. На састанку је било ријечи и о даљој реализацији појединачних активности предвиђених концептом одбране и одвраћања.

На маргинама састанка министара одбране земаља чланица НАТО, министар Бошковић је имао одвојене сусрете са министром националне одбране Канаде, Харџитом Сајаном и министром одбране Републике Хрватске, Дамиром Крстичевићем

У разговору са канадским колегом, Бошковић се захвалио саговорнику на свеобухватној помоћи коју је Министарство националне одбране Канаде пружило Црној Гори у оквиру спровођења неопходних реформи које су резултирале пуноправним чланством Црне Горе у Алијанси. Он је изразио очекивање да ће се билатерална одбрамбена сарадња Црне Горе и Канаде, као земаља савезница, још значајније продубити. Саговорници су размотрили конкретне модалитете њеног развоја, посебно у домену заједничког учешћа у оквиру НАТО ојачаног присуства на Истоку (еФП – Енханцед Форwард Пресенце), у саставу борбене групе у Летонији, у којој Канада има улогу водеће нације.

Бошковић и Крстичевић су изразили задовољство садржајем и квалитетом односа двије земље на плану одбране, са посебним акцентом на школовање црногорских кадета и обуке професионалних војних лица у Републици Хрватској, на заједничко учешће у НАТО мисији Одлучна подршка у Авганистану, те у оквиру Америчко-јадранске повеље. Позитивно је оцијењена динамика којом се рјешавају актуелна питања у билатералним односима између Црне Горе и Хрватске и констатовано да ће двије државе наставити сарадњу на основама добросусједства, међусобног повјерења и уважавања.

mod


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?