Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Црна Гора напредовала у Херитиџ индексу економских слобода за 15 мјеста

Објављено: 15.02.2018. 18:59 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Ministarstvo finansija

У овогодишњем индексу економских слобода који прати Херитиџ фондација, Црна Гора је на глобалној ранг листи остварила напредак за 15 мјеста, и позиционирала се на 68. мјесто од укупно 186 држава свијета. Наиме, наша земља је побољшала број бодова у односу на претходну годину за 2.3 бода, те се са 64.3 бода нашла у зони умјерено слободних земаља.

Одличан резултат остварен је у оквиру индикатора „фискално здравље” (“фисцал хеалтх”) што је допринијело бољем рангирању Црне Горе у овогодишњем Индексу економских слобода. На регионалној ранг листи, од укупно 44 европске земље, Црна Гора заузима 33. мјесто, што представља побољшање од 2 мјеста у поређењу са претходном годином.

Напредак Црне Горе је препознат у седам од укупно дванаест индикатора: “лакоћа пословања”, “слободе на тржишту рада”, “државна потрошња”, “монетарна слободе”, “пореско оптерећење”, “фискално здравље” и “судска ефикасност”. Најзапаженији резултат је остварен у оквиру индикатора „фискално здравље“, гдје је Црна Гора остварила напредак од чак 25 бодова у поређењу са прошлогодишњим резултатима.

Ови резултати су показатељ успјешности Владине фискалне политике, као и ефикасности имплементације мјера фисклане консолидације које су уведене са циљем оздрављења јавних финансија. У том смислу, мјере садржане у Фискалној стратегији Владе Црне Горе, заједно са структурним реформама, показале су резултате у повећању конкурентности црногорске економије, као и јачању макроекономске стабилности, односно остварењу снажног економског раста.
Подсјећамо да је Индекс економских слобода резултат оцјена Херитиџ фондације која је у свом 24. издању објавила листу глобалних економских слобода за 186 рангираних земаља. Публикације које Фондација објављује од 1995. године, прате рангирања земаља широм свијета у оквиру 12 економских слобода, које оцјењују 4 области - владавину права, ограничен ниво администрације, ефикасност регулативе и отвореност тржишта.

По резултатима Индекса економских слобода за 2018. годину, 102 економије су забиљежиле бољи резултат, док је резултат за 75 земаља лошији, уз непромијењено стање за преостале 3 економије. Напомињемо да 6 земаља није оцијењено, због недоступности података (Ирак, Либија, Лихенштајн, Сомалија, Сирија и Јемен).

Изјаву начелника у Директорату за финансијски систем и унапређење пословног амбијента Ивана Радуловића, на тему нове публикације Херитиџ фондације можете погледати овдје.


ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?