Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почиње Национални скрининг карцинома грлића материце

Објављено: 14.02.2018. 20:41 Аутор: ПР служба
Скрининг карцинома грлића материце почео је да се спроводи на територији цијеле Црне Горе, казао је министар здравља, др Кенан Храповић на конференцији за новинаре поводом почетка тог програма.

Министар је навео да ће од овог мјесеца све жене, у складу са старосном доби, бити позиване на одређену дијагностику како би предуприједили настанак и ширење ове опаке болести од које је у Црној Гори, након карцинома дојке , највеће оболијевање и смртност код жена.

„То је за нас био јасан знак упозорења и разлог да испланирамо и организујемо поступак превентивног дјеловања , што је императив савремене медицине ,али и стратешки циљ Владе и Министарства здравља “, рекао је Храповић.

Према његовим ријечима, набављено је девет нових видеоколпоскопа за Подгорицу, Цетиње, Бар, Улцињ, Беране, Бијело Поље, Котор и Пљевља, док су за остале општине набављени раније.

Храповић је навео да су у циљу успјешног имплементирања програма превенције карцинома грлића материце, едуковани гинеколози за спровођење колпоскопије као помоћне дијагностике у скринингу.

„Ријешени смо да ову превентивну активност, чији је циљ смањење оболијевања, спороводимо уз највише професионалне стандарде, као и мониторниг на мјесечном нивоу“, рекао је Храповић.

Он је објаснио да ће сваког мјесеца од свих домова здравља тражити податке о броју позиваних жена и резулате о обављеним процедурама.

Министар Храповић је казао да је рак грлића материце малигна болест која се може спријечити и апеловао на жене да размишљају о репродуктивном здрављу и током године посјете свог љекара и искористе неку од могућности превенције.

„Добри скирнинг програми могу да спријече и до 80 одсто случајева рака грлића материце откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази“, нагласио је он.

Директор Института за јавно здравље, Бобан Мугоша, рекао је да превентивне активности имају важну улогу у здравству и да активностима којим се могу сачувати живот и здравље треба дати предност.

Он је објаснио да је једна од тих интервенција скрининг и да у тај програм улазе жене које се опсјећају здраво, немају тегобе и нијесу морале да се јављају гинекологу због проблема.

Мугоша је указао да су карциноми дојке и рака грлића материце највећи проблем у женској популацији.

„Самим тим што смо оба карцином ставили у приоритет говорио о томе колико се у систему бавимо свим промјенама које се јављају, а које могу бити спријечене“, навео је Мугоша.
Начелник организационе цјелине изабраних доктора за жене у Дому здравља Подгорица, Милован Јовановић, рекао је да је скрининг обзиљна процедура и да у наредних пет година морају прегледати 160 хиљада жена.
Он је казао да не би смјело да се дешава ни оболијевање, а камоли умирање од рака грлића материце и нагласио да су сви домови здравља добро опремљени.

Према његовим ријечима, мора да буде добра коресподенција између љекара и грађанки те да је жена здрава само онда када прође гинеколошки преглед.

Доктор Јовановић је казао да је карцином грлића материце једини високо превентивни, и да један инвазивни карцином кошта државу много.

Према његовим ријечима, у свијету од те болести оболи око 530 хиљада жена, а више од 275 хиљада умре, и то већином у државама у развоју које нијесу имале организовани скрининг.

„Више се не поставља питање хоћемо ли или нећемо организовати скриниг, већ морамо - сви заједно“, закључио је Јовановић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?