Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора и Бугарска могу бити добри сарадници у области туризма и заштите животне средине

Објављено: 14.02.2018. 21:11 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Раст броја туриста из Бугарске прошле године за 15 одсто додатан је разлог за још бољу сарадњу између званичне Подгорице и Софије, посебно у области туризма, закључено је након састанка министра одрживог развоја и туризма, Павла Радуловића и његове бугарске колегенице Николине Ангелкове.

Сусрет је уприличен на маргинама министарске конференције о туризму и економском расту, која се одржава у Софији. На састанку је закључено да је сарадња двије државе посебно значајна имајући у виду комплементарност привредних потреба и обострану опредијељеност за продубљивање економске повезаности.

Оцијењено је и да би Бугарска могла помоћи Црној Гори у развоју зимског туризма, док би Црна Гора са друге стране била добар контакт Бугарској за привлачење луксузних хотелских брендова.

Међусобна подршка двиије земље у развоју туризма ослања се на Споразум између Влада Црне Горе и Републике Бугарске о сарадњи у овој области из 2016. године.

Поред тога, министар Радуловић се састао и са министром животне средине и вода, Неном Димовим, гдје је искористио прилику да замоли бугарског колегу да подржи напоре да се Поглавље 27 нађе на наредној Међувладиној конференцији у Бриселу за отварање Поглавља, која је индикативно планирана за 26.06.2018, јер Бугарска предсједава Савјетом.

Министри су разговарали и о евентуалној техничкој помоћи Бугарске Црној Гори у области отпада, гдје је акценат стављен на селективно сакупљање отпада у свим црногорским општинама и рјешењу проблема рециклаже.

Радуловић и Димов су разговарали и о моделима привлачења бугарских инвеститора у Црну Гору у области изградње еколошке инфраструктуре и начину преношења искуства како би се ријешио проблем индустријског загађења.

Конференција о туризму и економском расту одржава се поводом бугарског предсједавања Европском унијом. Њен циљ је да окупи све ресорне европске министре на тему туризма и економског раста, повезаности туризма и безбједности као и о новим могућностима развоја ове привредне гране између Европе и Кине.

За Црну Гору конференција је посебно важна имајући у виду бугарско предсједавање Европском унијом, као и због могућности представљања туристичких резултата из 2017. године и уговарање даље сарадње у овој области.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?