Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 62. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Фотографије: 62. сједница Владе Црне Горе (36.0 МБ)

Видео: 62. сједница Владе Црне Горе - кадрови

Влада Црне Горе је на данас одржаној 62. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић донијела Програм рада Владе за 2018. годину. Влада ће током ове године наставити са реализацијом програмских задатака који су јасно постављени на почетку њеног мандата. У области економске политике наставиће се са реализацијом мјера за јачање макроекономске стабилности земље, посебно консолидацију јавних финансија и повећање стабилности финансијског сектора, на рјешавање структурних проблема у економији, односно отклањање кључних препрека за унапређење конкурентности земље и повећање потенцијалног привредног раста на средњи и дуги рок. Пројектовани инвестициони циклус и реализација капиталних инфраструктурних пројеката повећаће потенцијал за раст економије, прије свега у областима путне инфраструктуре, енергетике, туризма и пољопривреде, уз мултипликативни ефекат на све економске секторе. Оваква динамика ће довести до раста запослености и отварање нових могућности за убрзање економског раста.

Реформа јавне управе се у Програму третира као једно од стратешки важних подручја, а модернизација јавне управе и пружање брзих и поузданих јавних услуга нужни су саставни дјелови подстицајне предузетничке околине и претпоставка осигурања бољег животног стандарда свих грађана.

У оквиру вањских приоритета Влада ће посебно бити посвећена активностима на спровођењу безбједносне политике у складу са стандардима НАТО и испуњавању свих обавеза из преговора за чланство у ЕУ, уз развијање билатералне и мултилатералне сарадње, јачање регионалне сарадње и вођење политике добросусједских односа.

Планиран је наставак реформи у области правосуђа, јачање административних капацитета у свим областима Владиних политика, с посебним освртом на јачање капацитета у оквиру институција које су надлежне за борбу против корупције и организованог криминала.

Такође, Програмом су јасно дефинисани задаци и пројекти у области, здавства, социјалнне политике, тржишта рада, образовања, науке и спорта.

Програмом рада Владе за 2018. годину су обухваћена 23 приоритетна развојна пројекта и 247 обавеза из тематског и нормативног дијела.

Влада је донијела Средњорочни програм рада Владе Црне Горе 2018-2020. и утврдила Нацрт програма приступања Црне Горе Европској унији 2018-2020.

Донијете су Одлуке о образовању радних група за припрему и вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији за област правне тековине Европске уније која се односи на преговарачко поглавље 14 – Саобраћајна политика и преговарачко поглавље 21 – Транс-европске мреже. Одлукама се утврђује измјена персоналног састава радних група, како би се на свеобухватнији и квалитетнији начин одговорило актуелним изазовима преговарачког процеса, који је сада у поодмаклој, много захтјевнијој фази.

У циљ терминолошког усклађивања појединих појмова и пуне имплементације ИПАРД ИИ програма, донијета је Уредба о измјенама и допунама Уредбе о реализацији и поступку коришћења средстава из Инструмента предприступне помоћи Европске уније (ИПАРД ИИ програм). Ступањем Уредбе на снагу испуњава се последњи услов за расписивање јавних позива, којима ће у 2018. години црногорским пољопривредницима бити стављено на располагање 10.000.000,00 еура.

Влада је усвојила Програм подршке за модернизацију прерађивачке индустрије 2018-2020 којим су као главни циљеви дефинисни: јачање конкурентности привредних субјеката, унапређење пословања, продуктивности и профитабилности кроз усвајање нових технологија, како би се омогућило осавремењавање производних процеса, ефикасна употреба расположивих ресурса, развој нових производа и услуга, као и отварање нових радних мјеста. Програм подршке подразумијева реализацију планиране инвестиције – набавку опреме, дијелом или у потпуности, кроз кредитни аранжман са Инвестиционо-развојним фондом Црне Горе, при чему потенцијални корисник може остварити право на субвенцију до 20 одсто вриједности опреме, у складу са Програмом и правилима додјеле државне помоћи.

Влада је усвојила Информацију о условима за успјешну имплементацију ИПАРД ИИ програма 2014-2020. У расправи је констатовано да имплементација ИПАРД ИИ програма представља изазов за цијели административни систем кандидата за чланство у Европској унији и да њен успјех зависи од заједничког дјеловања свих институција које су укључене у овај процес. ИПАРД ИИ програм представља један од предуслова за коришћење европских предприступних средстава кроз ИПА ИИ – област политике пољопривреде и руралног развоја у оквиру кога ће црногорским пољопревредницима ће бити доступно укупно 51.816.473 еура бесповратних средстава, од чега средства ЕУ чине 39.000.000 еура, а национално кофинансирање износи 12.816.473 еура. Посебно је наглашено да је ИПАРД шанса за унапређење цјелокупне економије руралних подручја, и због тога сви актери који учествују у овом процесу морају уложити додатне напоре, у циљу стварања конкурентних пољопривредних газдинстава и прерађивачког сектора, који ће бити спремни за улазак у ЕУ и коришћење европских фондова.

Усвојен је Годишњи извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије извршења кривичних санкција (2017-2021) у 2017. години. Тим поводом констатовано је да је постигнут висок степен реализације предвиђених мјера усмјерених ка унапређење поштовања Ијудских права лица лишених слободе, побољшању здравствене заштите, третмана затвореника и њихове радне окупације. Између осталог, остварена је успјешна примјена алтернативних санкција, а створени су и услови за изврсење казне затвора у просторијама за становање као алтернативног начина изврсавања затворске казне.

Влада је усвојила Информацију о реализацији Одлуке Комитета за свјетску баштину УНЕСЦО у односу на упис „Венецијанских утвђења од XВИ до XВИИ вијека“ на УНЕСЦО Листу свјетске баштине. Тим поводом Влада је задужила Министарство културе да настави са реализацијом тог

транснационалног пројекта који су покренуле Италија, Црна Гора и Хрватска, а којим је обухваћена и Которска тврђава.

Усвојена је и Иницијатива за изградњу Музеја савремене умјетности Црне Горе, чиме су створене планске претпоставке за трансформацију постојећег Центра савремене умјетности Црне Горе.

У оквиру кадровских питања, Влада је за генералну инспекторку Агенције за националну безбједност именовала Горанку Серхатлић, која је и до сада обављала ту дужност.

Влада је донијела одлуку о престанку мадата директора Дирекције за Жељезнице Небојше Обрадовића. За вршиоца дужности именован је Мирослав Кукавичић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?