Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић и министар здравља Храповић отворили нову амбуланту у Берима: Доступност здравствене заштите за становнике и сеоских подручја

Објављено: 15.02.2018. 22:32 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, министар здравља Кенан Храповић и директор Дома здравља Подгорица Небојша Каварић свечано су данас отворили објекат мјесне амбуланте Дома здравља Подгорица у селу Бери.

Објекат, који је реконструисан и опремљен из средстава становника Мјесне заједнице Бери и у сарадњи са Домом здравља Подгорица, биће на располагању за здравствене услуге мјештанима Бери и околних села. Амбуланта у Берима носиће име др Блажимира Ћетковића, угледног љекара са ових простора, признатог црногорског стручњака, чиме се одаје трајно поштовање његовом лику и дјелу, насљеђу и традицији, али и јавном систему здравства. У име свих мјештана донаторима и извођачима радова захвалио се предсједник МЗ Бери Лука Бојановић.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић казао је да је пројекат изградње амбуланте за мјештане Бера и околних села пројекат који је настао као резултат заједништва и прегалаштва великог броја људи добрих енергија, добре организације мјесне заједнице и опредијељености која се креира у склопу укупне здравствене заштите са нивоа Владе и Дома здравља Подгорица. Симовић је казао да је као резултат тог заједништва и прегалаштва данас отворена амбуланта, која ће значити добро свим мјештанима Бера и околних села.  

„Овај данашњи пројекат има и поруку сјећања на оне који су оставили вриједан траг у области у којој су радили као што је то радио покојни уважени доктор Ћетковић, и ја мислим да збир свега тога даје нам за право да будемо сви заједно задовољни због овог пројекта и да честитамо свим прегаоцима који су учествовали у његовој реализацији“, поручио је Симовић.

Министар здравља Кенан Храповић истакао је да отварање здравствених објеката у сеоском подручју значи да се систем примарне здравствене заштите шири и на руралном подручју и постаје приступачнији и доступнији свима који живе у тим крајевима, а самим тим значи и сигурнији и квалитетнији живот свих грађана Црне Горе. “Отварањем здравствене амбуланте у Берима стварају се услови за ширење и унапређење примарне здравствене заштите на овом подручју и то кроз повећање учесталости присуства тима изабраног доктора, као и увођење нових услуга потребних домаћинствима који стално живе на овом подручју. Здравствена заштита на сеоском подручју императив је Министарства здравља, тако да ћемо и убудуће, примјерено могућностима, унапређивати здравствену заштиту становника руралних подручја, чиме Влада Црне Горе шаље јасну поруку грађанима Црне Горе, који живе и привређују на сеоском подручју, да ће се одговорно и предано радити на стварању услова за унапређење квалитета њиховог живота, на сваком дијелу територије наше државе”, поручио је Храповић.

MPRRMPRR

Директор Дома здравља Подгорица Небојша Каварић истакао је да се захваљујући иницијативи и акцији становника овог краја добијен савремен, адекватно уређен и опремљен простор, а да је здрсватвени систем обезбиједио професионалан и стручан кадар. Он је казао да ће, обзиром на растући број становника овог краја, Дом здравља одреаговати у складу са тим потребама, те да ће амбуланта у Берима имати и адекватно радно вријеме и запослени кадар.

“Сви становници Главног града имају реална очекивања од здравственог система, да имају доступну и квалитетну здравствену заштиту у сваком тренутку и сваком мјесту, како у граду, тако и у удаљенијим мјестима општине”, казао је Каварић.

Он је реко да је амбуланта у Берима, након Лијеве Ријеке и Убала, трећи по реду потпуно нови објекат који су грађани, у сарадњи са Домом здравља, изградили и привели намјени, на добро становника у тим подручјима. Каварић је додао да се четврти по реду такав објекат, завршава на Златици.

MPRRMPRR

Симовић позвао мјештане Бера да иницирају и друге заједничке пројекте

Потпредсједник Симовић је у посебном обраћању окупљеним бројним мјештанима Бера казао да је унапређење свих сервиса грађанима један је од кључних приоритета Владе, посебно у руралним подручјима. 

Симовић је казао да ће Влада наставити да креира и подржава пројекте којима се унапређује квалитет живота на селу, доступност свих услуга од значаја за локално становништво, као и пројекте и предузетничке идеје у правцу даљег развоја села.

“Посебна ми је обавеза да, као министар пољопривреде, укажем на програме подршке у области пољопривреде, који су и ове године значајно увећани и проширени. Издашна финансијска средства из националног буџета и буџета наших ЕУ партнера обезбијеђена су за подршку свим областима пољопривреде, од почетника до искусних произвођача који желе да унаприједе своју конкурентност и обим производње”, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Он је позвао мјештане да покрену иницијативе и за друге пројекте који ће им донијети бољи квалитет живота и услове за развој предузетничких идеја, које ће Влада подржати кроз бројне програме подршке. Посебно се осврнуо на могућности које нуди Агробуџет, као и пројекти које Влада у тој области реализује са међународним партнерима, као што су ЕУ и Свјетска банка.

Кабинет Потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем 

 

Видео: Изјава потпредсједника Владе Милутина Симовића

Видео: Изјава министра здравља Кенана Храповића

Видео: Изјава директора Дома здравља Подгорица др Небојше Каварића

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?