Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Објављен јавни позив за додјелу подршке развоју маслинарства за 2018. годину

Објављено: 16.02.2018. 16:13 Аутор: МПРР

Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас Јавни позив за додјелу подршке развоју маслинарства за 2018. годину. Маслинари ће подршку моћи искористити за подизање нових, ревитализацију постојећих маслињака, набавку опреме, управљање биљним отпадом, подизање подзида као и привођење необрадивог земљишта пољопривреди за садњу маслина за 2018. годину.

Подржавају се инвестиције у циљу повећања површина под новим засадима и бољег искориштавања старих засада. Подршка набавци опреме за маслинарство усмјерена је на осавремењавање производње, а посебан акценат ставља се на култивисање необрадивог земљишта за садњу маслина, као и на уређење маслињака.

Корисници подршке по овом Јавном позиву су пољопривредна газдинства, која морају бити уписана у Регистар пољопривредних газдинстава и уписани у Регистар произвођача маслина и/или Регистар произвођача маслиновог уља у моменту подношења Захтјева за одобравање подршке.

Прихватљиве инвестиције за подршку су: куповина садног материјала за заснивање нових маслињака, набавка система за наводњавање, намјенске опреме за маслинарство, затим материјала за зидање подзида у маслињацима, изградњу басена за одлагање биљног отпада од маслине-комине, као и набавка машине за прераду комине. Подршка се такође даје за ревитализацију маслињака и за култивисање необрадивог земљишта за садњу маслина.

Подршка се обезбјеђује у износу до 50% од вриједности инвестиције, осим за култивисање необрадивог земљишта за садњу маслина гдје износи до 60%. Укупна вриједност прихватљивих инвестиција је до 10.000 еура док пољопривредно газдинство може остварити максималну висину подршке до 5.000 еура у току године.

Рок за достављање захтјева је 15. новембар 2018. године.

Маслинарима на располагању и друге мјере подршке из Агробуџета

Ове године маслинари као и остали пољопривредни произвођачи, за набавку механизације могу да искористе посебну агробуџетску мјеру. То значи да се кроз овај јавни позив за подршку могу усредсриједити на подизање нових засада и њихово осавремењавање, а такође тиме им је на располагању више средстава у односу на прошлу годину.

Осим подршке коју могу остварити кроз овај јавни позив, маслинарима је на располагању и директна подршка по хектару, односно субвенције за биљну производњу, гдје је износ подршке ове године износи 180 еура по хектару. Такође, на располагању су им и мјере подршке које се односе на копање бунара, органску производњу, очување генетичких ресурса.

Јавни позив за додјелу подрсˇке за развој маслинарства за 2018. годину

Образац И - Захтјев за одобравање инвестиције по Јавном позиву за маслинарство, за 2018.

Образац ИИ - Захтјев за плацање по Јавном позиву за подршку маслинарству за 2018. годину.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?