Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Спроводе се превентивне мјере на Дукљи

Објављено: 16.02.2018. 20:21 Аутор: Министарство културе
Стручни тим конзерватора Центра за конзевацију и археологију Црне Горе, од почетка јануара ове године ради на сповођењу превентивних мјера на археолошком локалитету Дукља.

Преветивне мјере се спроводе у западном дијелу града, на новооткривеној вили урбани, која је девастирана изградњом жељежничке пруге. Према археолошким покретним налазима (фрагментима амфора и стакленог посуђа) објекат датира из 4. вијека и за сада представља једину откривену луксузну грађевину овог периода у Дукљи.

Спровођење конзерваторских мјера ће трајати два мјесеца, а базирано је на претходним археолошким и конзерваторским истраживањима спроведеним 2017. године, које је Министарство културе финансирало кроз Програм заштите и очувања културних добара.

У оквиру овог пројекта стручњаци Центра за конзервацију и археологију раде на заштити архитектонских остатака до израде финалног конзерваторског пројекта, којим ће се ово културно добро валоризовати на начин какав заслужује.

Антички град Дукља један је од најзначајнијих римских локалитета на тлу Црне Горе. Град је подигнут у И вијеку на платоу изнад ушћа ријека Зете и Мораче и у периоду римске доминације био је један од највећих урбаних центара у тадашњој провинцији Далмацији, касније провинцији Превалис. Археолошка истраживања на овом локалитету имају најдужу традицију у црногорској археолошкој науци. Започета су крајем 19. вијека, прекидана и поново настављана током 20, да би у 21. вијеку акценат био стављен на систематска истраживања капитолног храма.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?