Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Инвестициони потенцијали црногорског туризма представљени на 6. Адриа Хотел Форуму у Загребу

Објављено: 15.02.2018. 22:34 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

„Значајан инвестициони замах у сектору туризма који је присутан у Црној Гори остварује се како кроз развојне пројекте, тако и кроз све већи број пројеката које чине мали или средњи објекти категорије 4 или 5 звјездица“, истакао је у свом излагању на Адриа Хотел Форуму Дамир Давидовић, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма. Он је, предводећи црногорску делегацију, учествовао на 6. Адриа Хотел Форуму у Загребу, одржаном 14. и 15. фебруара.

„Одржавање манифестација ове природе је од великог значаја када је у питању размјена информација између инвеститора, хотелских оператера, туроператера и надлежних институција, посебно у односу на актуелне и нове трендове у свјетској хотелској индустрији“, оцијенио је Давидовић.

У оквиру излагања на Форуму, Давидовић је презентовао инвестиционе могућности у сектору туризма у Црној Гори. Поред значајних пројеката који се на црногорском приморју већ реализују или који су најављени, он је представио и пројекте развоја скијалишта и хотелских капацитета на локацијама Бјеласице, Комова и Дурмитора. Давидовић је нагласио да на локалитетима на сјеверу Црне Горе држава већ улаже значајна средства у изградњу неоходне инфраструктуре. Такође, Давидовић је присутне упознао и са значајним улагањима у путну инфраструктуру у земљи, као и са активностима које се предузимају у циљу још боље авио повезаности, што је веома значајно за развој туризма. Представио је и нова законска рјешења у области туризма, планирања простора и изградње објеката, повољности које пружа црногорски пословни амбијент, као и подстицаје који постоје за развој хотела високе категорије на југу и посебно на сјеверу земље.

Током конференције Давидовић је учествовао и на министарстком панелу са министром туризма Малте Конрадом Мицијем, државним секретаром за туризам Хрватске Франом Матушићем и државним секретаром за туризам Грчке Георге Циаласом. Учесници панела говорили су о краткорочној и средњерочној стратегији привлачења инвестиција и одржавања или побољшања конкурентности туристичких дестинација. Панелисти су се сагласили да инвестиције представљају резултат добрих економских показатеља овог сектора у последњих неколико година, као и најбољу потврду напора уложених у стварање основе за додатни развој овог сектора. Такође, панелисти су истакли да је потребно ставити нагласак на образовање свих структура у пружању услуга, али и на квалитет исте, како би се постигла конкурентност дестинације.

Током трајања форума Давидовић и чланови црногорске делегације имали су посебне разговоре са државним секретаром Министарства туризма Републике Хрватске, те представницима бројних компанија и инвеститора у области туризма међу којима су ТУИ, Аццор, Морган Станлеy, Кинеска пословна асоцијација ЈИЕ, и други. Представници инвеститора су исказали велико интересовање за развој пословања у Црној Гори кроз могуће аквизиције постојећих хотела, као и за греен фиелд пројекте. Посебно је у фокусу њиховог интересовања било црногорско приморје и могућност развоја пословних хотела у Главном граду, док су са црногорске стране презентовани сви бенифити инвестирања у развој хотелских капацитета на сјеверу земље.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?