Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

„Зимска школа“ за произвођаче хране на породичним газдинствима одржана у Пљевљима

Објављено: 17.02.2018. 00:01 Аутор: МПРР

MPRRMPRR



Пројекат „Зимске школе“ који реализује Министарство пољопривреде и руралног развоја за  произвођаче хране на малим породичним пољопривредним газдинствима изазвао је данас велико интеренсовање пољопривредника из Пљеваља. Радионици је присуствовало око 300 произвођача који су имали прилику да се боље информишу и едукују о условима за производњу, прераду и стављање на тржиште хране произведене на својим газдинствима.

Зимска школа, као пројекат Министарства пољопривреде и руралног развоја има за циљ да све произвођаче који производе мале количине производа на својим газдинствима, едукују и обучи о условима потребнима да се испуне прописани захтјеви безбједности хране, као и да им се помогне да унаприједе понуду и наступ на тржишту, посебно кроз туристичку потрошњу.

Прва „Зимска школа“, подсјећамо, одржана је на Жабљаку почетком фебруара. За одржавање наредне радионице, Пљевља су изабрана и због великог броја произвођача сира из ове општине који су регистровани у Управи за безбједност хране, али и због традиције производње овог производа који је заштитом ознаке поријекла брендиран, чиме доприноси развоју пољопривредних потенцијала пљеваљског краја и могућностима за туристичку валоризацију.

Педставници Министарства пољопривреде и руралног развоја, Управе за безбједност хране и савјетодавних служби појаснили су пољопривредним произвођачима, између осталог, које услове треба да испуне у примарној производњи производа биљног и животињског поријекла, као у услови за објекте и опрему у којима се производи храна да би њихови производи били здравствено безбједни и као такви стављени на тржиште. Такође, упућени су на неопходне захтјеве за декларисање и означавање таквих производа као услов за стављање на тржиште, указујући на капацитет све веће туристичке тражње за овим производима.

Зимска школа је била врло интерактивна, јер су пољопривредни произвођачи имали велики број питања на наведене теме на која су добили одговоре.

Очекујемо да ће пројекат Зимске школе, кроз који су произвођачи са Жабљака и Пљеваља упознати и са осталим могућностима, кроз мјере подршке из овогодишњег Агробуџета, а које иду у правцу веће и квалитетније подршке малим пољопривредним произвођачима, допринијети да даље унапређују производњу традиционалних производа који имају све већу потражњу у туристичким објектима и трговачким ланцима.

Зимска школа има циљ да се сачувају сви произвођачи традиционалне хране на пољопривредним газдинствима у Црној Гори, који представљају мале произвођачке погоне у којима су запослени  чланови породица.

Пројекат ће бити настављен и у другим градовима Црне Горе.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?