Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Сарадња ресора здравља Црне Горе и Малте у више области

Објављено: 19.02.2018. 22:27 Аутор: Министарство здравља
Министар здравља Црне Горе, др Кенан Храповић разговарао је са потпредсједником Владе Малте и министром здравља те земље Кристофером Фернеом о моделима сарадње два министарства у циљу унапређења здравствене заштите и размјене искустава која могу помоћи у превазилажењу изазова пред којима се налазе здравствени ресори малих земаља.

Током сусрета је договорена сарадња у неколико области, а са црногорске стране, посебно интересовање исказано је за модалитет набавке љекова за ријетке болести кроз формирање посебног Комитета који би био окосница за рјешавање овог проблема, а уз искуство Малте, која је дио европске Валлетта групе, која на посебан начин врши набавку скупих љекова на територији Европске Уније.

Министри Храповић и Фарнеа сагласни су да је потребно интезивирати договоре у области едукације медицинског кадра из Црне Горе, како на универзитетском нивоу, тако и кроз боравак црногорских љекара на престижним клиникама у Малти, гдје се спроводе најсавременији медицински третмани. Такође, договорен је и модел тзв. консултантских услуга по којем би малтешки љекари долазили у нашу земљу и учествовали у едукацији љекарског кадра у Клиничком центру Црне Горе.

Први човјек здравственог система на Малти казао је да та земља има савремени Центар за онкологију са ПЕТ скенером и осталом пропратном опремом, те да су вољни да понуде услуге за црногорске пацијенте којима је неопходна ова врста лијечења.

Брига за дентално здравље и активности у том правцу биће још један од видова сарадње два ресора, па су у том смислу планирани и интерсекторски договори стручних тимова Министарства здравља Црне Горе и Министарства здравља Малте, који ће имати за циљ размјену искустава кроз континуирану медицинску едукацију нашег стоматолошког кадра у болницама на Малти.

Кроз разговор министара Храповића и Фернеа и њихових сарадника, разматрана је и могућност сарадње у погледу развоја медицинског туризма, за који је Црна Гора веома заинтерсована, као дестинација која има значајне предуслове и ресурсе за развој из ове области.

Двојица министара сагласили су се да ће се фокусираније бавити и обавезама које проистичу из Меморандума о сарадњи између Министарства здравља Црне Горе и Министарства здравља Републике Малте у области здравља и медицинских наука, који је потписан у мају 2016.године.

Меморандумом је дефинисана сарадња кроз различите усаглашене облике у корист обије државе, кроз јачање здравствених система, обуку здравствених професионалаца и учешће на симпозијумима, конференцијама, семинарима и другим важним догађајима у здравству које ове двије државе буду организовале, као и сарадњу у области фармацеутике и медицинских средстава, али и превенције болести.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?