Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Њемачкој су важни Национални паркови Црне Горе

Објављено: 20.02.2018. 15:00 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Њемачка је веома заинтересована за очување и развој туристичких капацитета пет националних паркова у Црној Гори у чему ће наставити да пружа помоћ, поручено је са данашњег састанка министра одрживог развоја и туризма Павла Радуловића са њемачким амбасадором Хансом Гунтером Матерном, њемачким ЦИМ експертом Томасом Вохрстејном и представницима јавног предузећа Национални паркови.

На састанку је наглашено да национални паркови Црне Горе представљају одличан потенцијал за развој природног и културног туризма, будући да су туристи који преферирају овакав вид одмора и забаве врло често заљубљеници и у културно наслеђе земље.

Министар Радуловић је нагласио љепоту, историјски, културни али и животни значај за становништрво које је било настањено на данашњем подручју ових паркова природе, посебно истичући Скадарко језеро. Како је казао, у њима постоји велика шанса за развој у чему очекују подршку Савезне Републике Њемачке.

Радуловић је нагласио да је веома важно подизање свијести грађана о штетности загађења природе, посебно националних паркова који представљају благо земље. Министар и њемачки амбсадор су сагласни да је неопходно наћи мјеру између потребе туриста да у националном парку могу преноћити и имати оброк, а са друге стране уживати у нетакнутој природи.

Амбасадора је интересовао колико држава приходује од пословања Националних паркова, на шта је министар Радуловић одговорио да за сада држава финансира њихово постојање. Како је навео, циљ је да се другачијим моделима пословања временом укине наплата улазница, као што је то случај у 80 одсто земаља Европске уније.

Експерт ЦИМ-а је нагласио да је улагање државе у националне паркове у развијеним земљама веома исплатив посао. Као примјер је навео да Сједињене америчке државе на сваки уложени долар у националне паркове, зараде десет долара.

Амбасадор Матерн је посебно похвалио пројекат МОРТ-а „Панорамсаки путеви“, наводећи да се на сличан начин може организовати разгледање цркава и културних знаменитости.

На састанку је било ријечи и о улцињској Солани. Министар Радуловић је поновио да је Студија заштите Солане скоро завршена, те да ће тај документ тачно одредити који дио Солане треба штитити и на који начин.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?