Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Подгорици почела међународна радионица о нелегалном риболову

Објављено: 20.02.2018. 21:34 Аутор: МПРР

Црна Гора ће у области рибарства имати подршку Европске комисије, не само у дијелу усклађивања са Заједничком рибарском политиком  ЕУ и подизања конкуретности сектора рибарства, већ и у дијелу подизања капацитета у суочавању са заједничким изазовима какви су све врсте нелегалног риболова.

Ово је порука са дводневне међународне радионице на тему  нелегалног, непријављеног и нерегулисаног риболова (ИУУ риболов), која се одржава у Подгорици, у организацији Инструмента за техничку помоћ (ТАИЕX)  и Европске комисије. На скупу учествује 29 делегата из седам држава: Црне Горе, Турске, Босне и Хецеговине, Македоније, Србије, Албаније и Косова.

Циљ радионице је да се земље учеснице упознају са  примјеном европског законодавног оквира и циљевима када је у питању ИУУ риболов, као и да се интензивира сарадња земаља у борби против наведених изазова.

У име Црне Горе, као домаћина међународне радионице, скуп је отворила генерална директорица Директората за рибарство Министарства пољопривреде и руралног развоја Славица Павловић.

Павловић је истакла  да је нелегални риболов у свим земљама Медитерана, па и Црној Гори препознат као озбиљан изазов и проблем који негативно утиче на очување и одрживо управљање ресурсима рибе, као и на стање тржишта производа рибарства. Подсјетила је да у циљу унапређења контроле и борбе против свих врста нелегалног риболова у Црној Гори Министарство пољопривреде и руралног развоја у јуну прошле године формирално радну групу, чији су чланови представници свих релевантних државних и научних институција као и представници НВО сектора и групе грађана. Првенствени задатак и циљ ове радне групе је да се у направи широк фронт за заједничку борбу против нелегалних активности, а Павловић је истакла задовољство што су досадашње активности дале позитивне резултате у сузбијању ових појава.  

Она се том приликом захвалила представницима ЕК на досадашној подршци у процесу испуњена мјерила за поглавље 13. Рибарство,  и истакла да је и ова радионица један од битних начина и техничких подршки Црној Гори у подизању капацитета за контролу риболова. Павловић је додала да ће Црна Гора наставити активно да  учетвује у свим активностима везаним за одрживо рибарство у Медитерану, а нарочито Јадранском мору.

У име Генералног директората за Рибарство Европске комисије обратио се г-дин Стилианос Митолидис (Стyлианос Митолидис) који је истакао да Европска унија дјелује у борби против нелегалног, непријављеног и нерегулисаног риболова,  који све више осиромашује мора, уништава станишта и ставља легалне риболовце у неравноправан положај. Митолидис је казао да Европска унија настоји да изгради блиску сарадњу са свим својим сусједима у циљу спречавања свих врста нелегалног риболова, те да ће ова радионица обезбиједити свеобухватну обуку о правној тековини ЕУ у овој области, као и пренијети искуства земаља као што су Словенија, Шпанија и Холандија.

Савјетник за рибатство у Министарству пољопривреде и руралног развоја Дениз Фрључкић презентовао је стање у области законодавног и институционалног оквира у Црној Гори којима се бори против нелегалног риболова. Такође, представио је и систем мониторинга и контроле риболовних активности, који је у протеклих десетак година развијен уз подршку ЕУ и других донатора.  Црна Гора је у процесу имплементације свих неопходних механизама за борбу против нелегалног риболова које прописује Заједничка рибарска политика, свјесна да треба да ради и даље на унапређењу административних и техничких капацитета за контролу.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?