Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Министарству пољопривреде охрабрени констатацијама ДРИ о оствареном напретку у систему газдовања шумама

Објављено: 20.02.2018. 22:42 Аутор: МПРР

Министарство пољопривреде и руралног развоја се са посебном пажњом и одговорношћу односи према Извјештају о ревизији успјеха „Ефикасности обрачуна и наплате прихода од коришћења шума“, који је урадила Државна ревизорска институција. 

И овом приликом истичемо важност процеса ревизије за унапријеђено дјеловање институција из области шумарства и бољу валоризацију шумских ресурса у Црној Гори. 

Извјештај одражава реално стање и даје објективан приказ обрачуна и наплате прихода од коришћења шума.  

Добијене препоруке важан су путоказ за даље активности и према њима ће се надлежне институције (Министарство пољопривреде и руралног развоја, Управа за шуме, Пореска управа, Инспекција за шумарство) одговорно однијети.

Охрабрени смо наводима Извјештаја ДРИ у којима се констатује остварени напредак у систему газдовања нашим шумама. 

Подсјећамо да Министарство у континуитету ради на креирању мјера за унапређење процедура за употребу шумских ресурса, као и на реорганизацији газдовања шумама у Црној Гори, чији је концепт Влада, на предлог Министарства, усвојила у септембру 2017. године. 

MPRRMPRR

У Извјештају ДРИ је констатовано:
• Да је у априлу прошле године, донешена одлука о привременом ограничењу извоза дрвних сортимената, чији је резултат потпуно заустављање извоза трупаца и огријевног дрвета, односно значајно повећање извоза резане грађе и дрвног пелета. Резултат ове мјере је и стабилизована понуда индустријског дрвета домаћој дрвној индустрији, као и понуда и цијена огријевног дрвета намијењеног становништву.
• Да су појачане су контроле праћења реализације концесионих уговора и контроле бесправних сјеча. Формирана је међуресорска радна група за контролу промета дрвних сортимената, са циљем боље координације надлежних институција у правцу уређења ове области.
• Да је унапријеђена је евиденција праћења, обрачуна и наплате накнада по основу коришћења шума и обезбијеђене су гаранције за добро извршење уговора о коришћењу шума.

MPRRУ извјештају се даље констатује да је у 2017. години установљено периодично (мјесечно) праћење и извјештавање о обрачуну и наплати прихода; да Управа за шуме води евиденцију по појединим концесионарима и да се задужења и уплате уносе ажурно у информациони и рачуноводствени систем; да Управа за шуме, у складу са препоруком ДРИ, обрачунава и наплаћује посебне накнаде; да је Министарство пољопривреде заједно са Инспекцијом за шумарство, ловство и заштиту биља вршило појачан надзор над радом Управе за шуме...)

У 2017. години повећани су приходи по основу коришћења шума за 800.000€.

Када су у питању дуговања по основу концесионих накнада констатује се да је дуг на крају прошле године износио 5,1 милион €, а да је на крају 2016. износио 8 милиона €.
Важно је нагласити да се 3,3 милиона € тог дуга односи на дуговања предузећа која су ликвидирана, налазе се у стечају или су са њима раскинути концесиони уговори, као нпр. „Горњи Ибар“ који је престао са радом прије 15 година. Преостали дио наплативог дуга ће се наплатити и за то су обезбијеђени инструменти за извршење.

У оквиру наставка реформи, на бази студија припремљених уз подршку Свјетске Банке, у току је међународни тендер за избор консултантске куће, односно тима експерата који ће у сарадњи са Министарством урадити реорганизацији концепта досадашњег начина коришћења шума, укључујући организациони и законодавни оквир, процјене фискалног утицаја на привреду и грађане и дефинисање финансирања сектора шумарства.


ПР служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?