Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив за учешће у Програму подршке за модернизацију прерађивачке индустрије 2018-2020, у 2018. години

Објављено: 21.02.2018. 13:12 Аутор: Министарство економије
Министарство економије у сарадњи са Инвестиционо-развојним фондом А.Д. 

расписује Јавни позив за учешће у 

ПРОГРАМУ ПОДРШКЕ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЈУ ПРЕРАЂИВАЧКЕ ИНДУСТРИЈЕ 2018-2020, у 2018. год. 

Програм подршке за модернизацију прерађивачке индустрије 2018-2020 има за циљ јачање конкурентности привредних субјеката, унапрјеђење пословања, продуктивности и профитабилности кроз усвајање нових технологија, како би се омогућило осавремењавање производних процеса, ефикасна употреба расположивих ресурса, развој нових производа и услуга, као и отварање нових радних мјеста. 

Корисници кредита и бесповратних средстава могу бити привредна друштва и предузетници у свим облицима организовања које предвиђа Закон о привредним друштвима, а који од Пореске управе обезбиједе потврду да уредно измирују своје пореске обавезе и чија је претежна дјелатност регистрована у областима прерађивачке индустрије (производња прехрамбених производа, текстилна, дрвна, фармацеутска, метална индустрија и остале прерађивачке дјелатности). 

Средства опредијељена Програмом намијењена су за суфинансирање дијела оправданих трошкова набавке опреме, и то за набавку:
 нове производне опреме и/или машина;
 половне производне опреме и/или машина, не старије од пет година и
 нових дјелова, специјализованих алата за машине или других капиталних добара која ће се искористити како би се ставиле у погон неискоришћене машине

Финансијски оквир: Програм подразумијева реализацију планиране инвестиције – набавку опреме, дијелом или у потпуности, кроз кредитни аранжман са Инвестиционо-развојним фондом Црне Горе (ИРФ). Уколико ИРФ одобри кредит, потенцијални корисник може остварити право на субвенцију до 20% вриједности набавке опреме (без пореза на додату вриједност) на износ средстава обезбијеђених кроз кредитни аранжман са ИРФ, у складу са Програмом и правилима додјеле државне помоћи.

Кредитни услови под којима се закључује кредитни аранжман са ИРФ: 
- каматна стопа 3-3,5% на годишњем нивоу уз пропорционалан систем обрачуна камата, у зависности од територијалне припадности привредног друштва 
- рок отплате до 12 година (укључујући грејс период) 
- грејс период до 4 године 
- накнада 0,3 до 0,4%, у зависности од територијалне припадности привредног субјекта 

Висина одобрених бесповратних средстава (која се додјељује у зависности од износа вриједности набавке опреме обезбијеђене кроз кредитни аранжман са ИРФ) зависи од величине привредног субјекта:
- вриједност учешћа бесповратних средстава Министарства у односу на вриједности набавке опреме у случају предузетника, микро и малих привредних друштава износи до 20%
- вриједност учешћа бесповратних средстава Министарства у односу на вриједности набавке опреме у случају средњих привредних друштава износи до 10% 

Укупан Буџет опредијељен за реализацију Програма подршке за модернизацију индустрије 2018-2020, у 2018. год. је 150.000,00€. 

Износ одобрених бесповратних средстава у висини до 20% вриједности опреме не може бити мањи од 5.000 еура, нити већи од 20.000 еура. У складу са тим, вриједност набавке опреме се креће у распону од 25.000 до 100.000 еура.
У случају да су укупни трошкови набавке опреме већи од 100.000 еура, корисник може да финансира разлику сопственим учешћем или да за овај износ увећа кредитни захтјев код ИРФ-а. 

Привредни субјекти могу поднијети само један захтјев за додјелу бесповратних средстава за набавку опреме.
Пријаве не могу подносити новооснована привредна друштва и привредна друштва у потешкоћама.

Процедура Програма налаже да се, првобитно, поднесе Захтјев за додјелу бесповратних средстава на архиву Министарства економије. Након тога, потенцијални корисник се обраћа ИРФ-у, заједно са овјереним испуњеним обрасцом за додјелу бесповратних средстава и цјелокупном документацијом којом се доказује испуњеност услова прописаних кредитном линијом. 

ПОЗИВ ЈЕ ОТВОРЕН ОД ДАНАС (21.02.2018.Г.) ДО УТРОШКА РАСПОЛОЖИВИХ СРЕДСТАВА, А НАЈКАСНИЈЕ ДО 15. ДЕЦЕМБРА 2018. ГОДИНЕ

Неопходне информације и стручна помоћ у вези са предметним Програмом могу се добити у просторијама Министарства економије (канцеларија бр. 7, радним данима у периоду од 09-12 х, или на број телефона: 020/482-157) и Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе (радним данима у периоду од 09-12 х, или на број телефона: 020/416-600).




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?