Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Динамична дебата: Безбједност у саобраћају и одржавање путева на XВ Међународном зимском друмском конгресу у Гдањску

Објављено: 21.02.2018. 16:02 Аутор: МСП

Министар саобраћаја и поморства Црне Горе Осман Нурковић је учествовао у динамичној дебати на тему безбједности у саобраћају и обезбјеђивању зимског одржавања путева у контексту одрживог развоја, на XВ Међународном зимском друмском конгресу у Гдањску, користећи прилику да са својим колегама министрима из Пољске, Јапана и Литваније размијени мишљења и праксе.

Тема овогодишњег Конгреса ,,Обезбјеђивање сигурних и одрживих зимских услуга” је пружила прилику да се осврне на посљедње развојне активности везане за питања зимског одржавања путева и безбједности на путевима, као и да се размјене искуства на овом пољу. Конгрес је организован од стране ПИАРЦ-а и града Гдањска, док је Конгресу поред министра присуствовао и директор Директората гдин. Мирсад Ибрахимовић, као и самостална савјетница Билсана Бибић.

Првог дана Конгреса министар Нурковић је излагао на министарској сједници посвјећеној питању пружања сигурних и ефикасних услуга на путевима њиховим корисницима, као и питању обезбјеђивања зимског одржавања путева у контексту одрживог развоја и климатских промјена. Током свог излагања, министар је истакао значај унапријеђења услова реализације и одржавања путне инфраструктуре која утиче на повећање безбједности у саобраћају, наводећи смањење броја саобраћајаних незгода са смртним исходом узрокованим неадекватним стањем на путевима као позитиван знак посвјећености ресорног Министарства овом питању.

Он је искористио прилику и да истакне велике инфраструктурне пројекте у Црној Гори, како аутопут Бар-Бољаре, као и Јадранско-јонски аутопут – приморска варијанта, чија изградња говори о свјесности Владе Црне Горе о значају квалитетне путне инфраструктуре као фактора безбједности саобраћаја и једног од темељних елемената квалитета саобраћајног система. На крају, министар је указао на потребу за здруженим напорима и мултисекторском сарадњом како би се пружио ефикасан одговор друштва на овај комплексни изазов.

Министар се током XВ Међународног зимског друмског конгреса састао и са министром инфраструктуре и развоја Републике Пољске, гдин.-ом Андрејем Адамчиком. Током билатералног састанка, два министра су размијенила мишљења везана за даљи развој путне инфраструктуре у овим земљама. Министар Нурковић је подијелио црногорско искуство на пројекту изградње приоритетне дионице Смоковац-Увач-Матешево аутопута Бар-Бољаре и изнијео позитивне утиске везане за сарадњу са извођачем пројекта, кинеском компанијом ЦРБЦ. С друге стране, министар Пољске је представио најновије активности везане за пројекат Виа Царпатиа, док је министар Нурковић искористио прилику да потенцира могућност директног повезивања Црне Горе са предложеном трасом овог коридора преко Косова како би се омогућио проток људи и добара од Западног Балкана ка остатку континента.

У току остатка своје посјете, министар ће се фокусирати на учешће у експертским сједницама организованим у оквиру XВ Међународног зимског друмског конгреса, посебно посвјећујући пажњу на сједнице које се односе на питања безбједности на путевима, зимског одржавања путева, нову опрему и производе који се могу користити на овом пољу, као и на одржавање тунела и мостова.

Министар Нурковић ће такође учествовати у двије техничке посјете током свог боравка у Гдањску. Министар ће посјетити ДЦТ Гдањск, највећи пољски контејнерски објекат и једини терминал у дубоком мору у региону Балтичког мора. Министар ће такође искористити прилику да посјети Пелплин центар за одржавање аутопута који се бави обезбјеђивањем одржавања пута, реконструкције и услуга чишћења које утичу на одржавање безбједности и изгледа аутопута.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?