Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак министра Богдановића са директорицом УЗКД Анастазијом Мирановић

Објављено: 22.02.2018. 00:24 Аутор: мку
Министар културе Александар Богдановић посјетио је данас Управу за заштиту културних добара. 

Током обиласка Управе министар Богдановић је разговарао са директорицом Анастазијом Мирановић и њеним сарадницим о актуелним темама у овом органу. 

Министар Богдановић и директорица Мирановић разговарали су о потреби додатног унапређења и едукације кадрова у овој области. Ово је на састанку истакнуто као једно од најзначајнијих питања, због чега је Управа у протеклом периоду имала потешкоће у реализацији својих активности. 

Министар Богдановић је истакао важност и значај Управе у систему заштите културних добара, и нагласио да је од изузетне важности да радимо на јачању њених кадровских и стручних капацитета. 

На састанку је било ријеци о измјенама и допунама Закона о заштити кутурних добара које су планиране за ИИИ квартал ове године. Министар је позвао представнике Управе да учешћем у радној групи за израду Закона укажу на све недостатке и проблеме постојећег законског рјесења, који су препознати у досадашњој пракси. 

Разговарано је о имплементацији новог Закона о заштити природног и културно-историјског подручја Котора, као и процесу израде процјене утицаја на баштину за појединачне локалитете и пројекте, које ће координирати Управа. 

Саговорници су истакли потребу што хитније финализације активности на изради ГИС платформе за непокретна културна добра Црне Горе, чији је софтвер израдио Електротехнички факултет Универзитета Црне Горе.

Министар је нагласио и да је у плану измјена и допуна Правилника о систематизацији и унутрашњој организацији Министарства културе, чиме се ствара могућност за побољшање и унаптеђење унутрашње структуре Управе за заштиту културних добара, у складу са потребама које намеће ова област.

Било је ријечи и о могућностима за издвајање Управе из састава Министарства културе, с обзиром на то да се у досадасњем раду Управе показала потреба за самосталним дјеловањем и одлучивањем. Саговорници су се сагласили да је неопходно размотрити ово питање и у наредном периоду дефинисати најбољи модел за рад и функционисање овог органа. 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?