Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Министар Храповић разговарао са министром здравља Републике Српске

Објављено: 22.02.2018. 18:25 Аутор: ПР служба
Министар здравља др Кенан Храповић, разговарао је са министром здравља Републике Српске др Драганом Богданићем са сарадницима.
На састанку, који је одржан на маргинама Министарске конференције о имунизацији, која је окупила министре здравља и високе представнике 11 земаља Европе, оцијењено је да је сарадња између двије земље веома добра и да ће се, у наредном периоду додатно унапрјеђивати у области здравства.
Министар Храповић упознао је колегу из Републике Српске да су активности Министарства здравља усмјерене на унапрјеђење услова у здравственим установама и подизање квалитета пружања здравствених услуга грађанима. Приоритети су реформа на свим нивоима здравствене заштите и фармацеутске политике, доедукација медицинског кадра и побољшање стандарда запослених у здравству.
Влада Црне Горе, према ријечима министра Храповића, има посебан сезибилитет за здравствени систем и његове потребе, па је прошле године опредјелила 11,8 милиона еура из капиталног буџета за набавку савремене медицинске опреме за све здравствене установе, а ове године пет милиона еура, што ће значајно унаприједити пружање здравствених услуга на свим нивоима здравствене заштите. Такође, крајем прошле године усвојила је нову Позитивну листу љекова, која садржи најквалитетније љекове, који су саставни дио савремених терапијских протокола. Поред тога, како је навео црногорски министар, приватне апотеке су укључене у мрежу здравствених установа, чиме је обезбијеђена боља доступност квалитетних љекова грађанима.
Он је госте из Републике Српске упознао са информатичком оспособљеношћу здравственог система Црне Горе и посебно са пројектом електонског заказивања специјалистичких прегледа, који се примјењује у свим здравственим установама. Циљ пројекта је боља доступност здравствених услуга пацијентима, смањење листи чекања, растерећење Клиничког центра Црне Горе и јачање регионалних болница, које би као референтни центри могле да пружају услуге, како становницима са тог подручја, тако и пацијентима из држава из окружења.
Министар Богданић је министру Храповићу и његовим сарадницима представио здравствени систем Републике Српске, капацитете тамошњих здравствених установа, с нагласком на здравствене центре у Невесињу и Требињу, гдје су развијене услуге дигестивне хуирургије и дијализе. Он је подсјетио да Клинички центар Црне Горе и Специјална болница за психијатрију Доброта имају потписане уговоре са Фондом здравственог осигурања Републике Српске за пружање услуга њиховим осигураницима, док се црногроски пацијенти упућују у Центар за радиотерапију у Бања Луци, на зрачну терапију и нагласио да је обострана сарадња на виском нивоу.
На састанку је било ријечи о искуству Републике Српске приликом оснивања Фонда солидарности за дијагностику и лијечење ријетких обољења, с обзиром да и црногорско Министарство здравља планира успостављање сличног радног тијела. Оцијењено је и да је размјена знања и искустава међу љекарима и медицинским особљем двије земље веома значајна за унапређење здравствених услуга.
Састанку је присуствовао и директор Фонда за здравствено осигурање Црне Горе мр Сеад Чиргић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?