Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана Министарска конференција посвећена имунизацији

Објављено: 20.02.2018. 20:15 Аутор: ПР служба
Имунизација ће бити регионални приоритет у наредних неколико година, а на то су се обавезале, поред наше државе, још 11 земаља Југоисточне Европе потписивањем изјаве о намјерама, на Министарској конференцији, коју је организовало Министарство здравља у сарадњи са регионалном канцеларијом Свјетске здравствене организације (СЗО).

Министар здравља Кенан Храповић казао је да је изјава о намјерама зелено свјетло за израду регионалне мапе пута, којом ће бити утврђене стратешке тежње и циљеви за унапређење програма имунизације у наредним годинама.

„Ријешени смо да сарађујемо у реализацији Европског акционог плана за вакцинацију 2015 – 2020. Заједно ћемо дефинисати правце развоја и реализацију петогодишњег регионалног плана за Југоисточну Европу, узимајући у обзир потребе и изазове сваке државе посебно“, рекао је Храповић.

План предвиђа обезбјеђивање високо квалитетних вакцина, ревизију календара вакцинације увођењем, како је рекао Храповић, вакцина искључиво на основу практичних доказа, једнаку доступност вакцинама кроз креирање недискриминаторских политика имунизације.

Многе државе и модерна друштва су се, како је казао, опекли и скупо платили цијену лажне повезаности вакцина и аутизма.

„Епидемија морбила у региону и Европи је, због смањеног обима имунизације, пријетња да се повратком заборављених болести човјечанство врати неколико корака уназад“, упозорио је Храповић.

Подсјетио је да је у нашој земљи у октобру 2016. године обухват вакцинисане дјеце износио 46 одсто, а годину касније 56.

„У фебруару он износи 70 одсто. Скок од 14 одсто смо остварили за само пет мјесеци позитивном кампањом, радом на терену и разговором са родитељима. Расте повјерење у оно што је струка“, истакао је Храповић.

Нагласио је да су одлучни да струку и чињенице ставе испред организација које, како је казао, прије свега из финансијских интереса подстичу лажну науку, доводећи родитеље у заблуду да треба да одустану од вакцинација.

„Питање имунизације није питање санкција, већ културолошко, образовно и свако друго. Санкције и мјере кажњавања нијесу циљ, већ додатно средство, ако буде требало да на тај начин заштитимо сву дјецу, али и одрасле“, рекао је Храповић.

Регионална директорица СЗО за Европу Жужана Јакаб је, осврћући се на акциони план за имунизацију за Европу, који је усвојен 2014. године, а треба да се примијени до 2020, казала да је сада јасно да се скренуло с пута.

„Покривеност имунизацијом пада у цјелини и опасно је ниска у неким дјеловима региона. Неприхватљиво је да су мале богиње успјеле да заразе 21.315 особа и да нас коштају 35 живота у прошлој години“, нагласила је Јакаб.

Према њеним ријечима, фокус у будућем раду земаља региона Југоисточне Европе биће, између осталог, јачање заједничких поступака набавки вакцина, да би се смањила цијена.

„Договорили смо да елаборирамо платформу која ће омогућити да заједнички улазимо у процесе набавки, а одлуку о овоме ћемо донијети на наредном министарском састанку. За овај циљ биће ускоро основана радна група“, најавила је Јакаб.

Регионалној конференцији присуствовали су министри здравља Малте, Македоније, Молдавије, Босне и Херцеговине, Републике Српска, Албаније и Румуније, као и високи представници здравствених система Србије, Хрватске, Израела и Бугарске.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?