Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора ће наставити да унапређује ниво спремности на пожаре и друге врсте хазарда

Објављено: 22.02.2018. 20:49 Аутор: МУП
Црна Гора је показала да има капацитете да се бори са великим бројем пожара, а свој систем заштите и спашавања наставиће да унапређује кроз сарадњу са респектабилним партнерима из региона, поручено је током првог дана Регионалне конференције о превенцији и припремљености на шумске пожаре и о наученим лекцијама након пожарне сезоне 2017. године.

Препознајући ову област као једну од приоритетних, а поучени искуством пожарне сезоне која је за нама, државни секретар Драган Пејановић истакао је да Влада Црне Горе и Министарство унутрашњих послова, у континуитету, спроводе активности како би изградили квалитетан и ефикасан систем заштите и спашавања. У том циљу, Влада је предузела низ конкретних активности на унапређењу ове области у стратешком, нормативном, техничком и оперативном дијелу. Између осталог, недавно је усвојила Стратегију за смањење ризика од катастрофа за период 2018-2023 са Динамичким планом активности, донијела Одлуку о набавци два авиона за гашење пожара и три хеликоптера, и учествује у рјешавању егзистенцијалних, статусних и других питања ватрогасаца-спасилаца.

Државни секретар Пејановић додао је да је Црна Гора од 2014. године чланица Механизма за цивилну заштиту Европске уније, а од 5. јуна прошле године и чланица НАТО савеза, што потврђује да је кредибилан партнер међународне заједнице, чије стандарде задовољава и којих се придржава.

Регионална конференција о превенцији и припремљености на шумске пожаре - Драган Пејановић - ОБРАЋАЊЕ

Генерални директор Директората за ванредне ситуације Мирсад Мулић подсјетио је да пожари, поплаве, земљотреси и друге елементарне непогоде не познају границе, те да је, стога, неопходна добра регионална сарадња кроз коју се цијели регион чини сигурнијим и отпорнијим на катастрофе.

Регионална конференција о превенцији и припремљености на шумске пожаре - Мирсад Мулић - ОБРАЋАЊЕ

Драган Лозанчић, равнатељ Државне управе за заштиту и спашавање Републике Хрватске захвалио је тиму из Црне Горе на организацији ове конференције и изразио очекивање да ће се овим допринијети узајамном разумијевању нивоа пријетње од пожара, као и размјени информација и искустава.

Регионална конференција о превенцији и припремљености на шумске пожаре - Драган Лозанчић - ОБРАЋАЊЕ

Овом приликом размијењена су искуства са релевантним актерима из региона, презентована знања и искуства о пожарима, а било је ријечи о будућим модалитетима сарадње и координације, што ће допринијети стварању квалитетнијег одговора на шумске пожаре и сличне хазарде. Такође, изражена је захвалност присутним представницима Хрватске и Бугарске на помоћи у гашењу пожара током пожарне сезоне, не заборављајући друге државе и пружену помоћ.


Регионална конференција о превенцији и припремљености на шумске пожаре - КАДРОВИ

Конференција која ће се наставити и сјутра, 23. фебруара у хотелу Центревилле, организована је у оквиру Иницијативе за припремљеност и превенцију катастрофа у југоисточној Европи (ДППИ СЕЕ) и у сарадњи са колегама из Државне управе за заштиту и спашавање Републике Хрватске
Поред представника Црне Горе на конференцији учествују и представници надлежних институција за заштиту и спашавање Републике Албаније, Републике Бугарске, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Републике Македоније, Румуније, Републике Словеније, Републике Србије, Републике Италије и Европске комисије – Генералног директората за европску цивилну заштиту и активности хуманитарне помоћи (ДГ ЕЦХО).










Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?