Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Осман Нурковић боравио у двије техничке посјете у Гдањцку

Објављено: 23.02.2018. 16:06 Аутор: МСП

Делегација Владе Црне Горе предвођена министром саобраћаја и поморства Османом Нурковићем боравила је јуче у двије техничке посјете у Гдањску, током учешћа на XВ Међународном зимском друмском конгресу.

Подсјећамо да је тема овогодишњег Конгреса је ,,Обезбјеђивање сигурних и одрживих зимских услуга”, као и да је министар  Нурковић првог дана Конгреса био један од говорника током министарске сједнице и активан учесник дебате која је услиједила након министарске сједнице на тему безбједности у саобраћају и обезбјеђивања зимског одржавања у контексту одрживог развоја.

Радне посјете министар Нурковић је искористио да се састане са представницима ДЦТ Гдањска, највећег пољског контејнерског терминала, а посјетио је и Пелпин центар за одржавање аутопута гдје је разговарао са службеницима Интертолл компаније задужене за послове одржавања. 

ДЦТ Гдањск је компанија која је одабрана од стране Луке Гдањск да пројектује, изгради и управља новим контејнерским терминалом у дубоком мору. Закупац простора на копну и мору уложио је око 300 милиона еура у изградњу инфраструктуре и објеката. Терминал је примио своје прво пловило у 2007 а значајна промјена у развоју пословања терминал се догодила у 2011 када је терминал почео да рукује са Маерск пловилима капацитета 15.500 ТЕУ, највећим пловилима у то вријеме. Максимални проток терминала је до 3.000.000 ТЕУ док дубина газа износи до 17 метара. Министар Нурковић је искористио прилику да обиђе контејнерски терминал и да разговара са представницима ДЦТ Гдањска о финансијској конструкцији по којој је урађен уговор између Луке Гдањск и ДЦТ Гдањск-а а који се заснива на уговору о закупу земљишта са неким елементима уговора о концесији. Министар је такође имао прилику да чује о развојним плановима ДЦТ Гдањска а дискутовало се и о моделу управљања овог контејнерског терминала. ДЦТ Гдањск је дио Аустралијске компаније која инвестира у различите области саобраћаја, аутопутеве, аеродроме и луке. Годишњи обрт компаније је око 100 милијарди еура.

Пелпин центар за одржавање аутопута је један од три центра за одржавање која су лоцирана на сјеверном дијелу А1 аутопута (Русоцин – Торун југ). Представници компаније Интертолл Полска која врши послове оператера на овом дијелу аутопута су разговарали са министром о својим активностима, опреми и стандардима којих се придржавају у оквиру послова одржавања аутопута, активностима поправке и чишћења истог. Министар Нурковић је такође имао прилику да обиђе Контролни саобраћајни центар који врши мониторинг аутопута 24/7 и реагује у случају препрека на путу или инцидената. Интертолл Полска такође ради и на прикупљању путарине са пролазних рампи на аутопуту. У току дискусије, а везано за послове наплате путарине и начин на који се ова средства даље усмјеравају у Пољској, министар је имао прилику да чује више детаља о начину финансирања и изградње овог дијела аутопута, по моделу јавно приватног партнерства а по принципу изгради, управљај, пренеси.

Поред техничких посјета, министар је одржао састанак и са представницима ПИАРЦ-а (Сталног међународног удружења конгреса о путевима) на којем се разговарало о структури удружења, земљама чланицама, као и предностима потенцијалног прикључивања истом.

На маргинама XВ Међународног зимског конгреса о путевима одржан је и сајам на којем су представљене најсавременије машине за одржавање путева. Делегација на челу са министром Нурковићем је том приликом разговарала са више компанија о могућности набавке и начину куповине механизације која ће бити потребна за одржавање будуће дионице аутопута Бар-Бољаре.

У оквиру сајма, своје резултате представљала је и фирма ЦРБЦ која је између осталих пројеката издвојила и изградњу приоритетне дионице Смоковац-Увач-Матешево аутопута Бар-Бољаре као једну од најзахтевнијих дионица у грађевинском смислу.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?