Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Препоруке савјетодавних служби пољопривредницима поводом најављеног невремена

Објављено: 24.02.2018. 18:19 Аутор: МПРР

Поводом најављеног невремена у наредним данима, у виду појачаних снијежних падавина и ниских температура на сјеверу, али и у централном дијелу Црне Горе, савјетодавне службе Министарства пољопривреде и руралног развоја позивају пољопривредне произвођаче да појачају позорност, реагују превентивно, како би избјегли евентуалну штету.

Када је ријеч о биљној производњи то се посебно односи на објекте у којима се производња одвија у заштићеном простору, као што су пластеници, али и засаде воћа. Превентивне активности код пластеничке производње усмјерене су на очување конструкције и фолије, али и спрјечавање измрзавања поврћа које се у овом периоду производи. Када је ријеч о воћним засадима, воћке се сада налазе у фази зимског мировања што их чини отпорнијим на ниске температуре, али не и на терет који може проузроковати снијежни покривач на њима. Стога се савјетује правовремено физичко отресање снијега са грана.  

Препорука сточарима је да обезбиједе животињама минималне услове за живот и производњу, у условима изразито ниских температура.

Како би се то обезбиједило, потребно је на вријеме провјерити квалитет објекта у коме се држи стока, посебно кровне конструкције. Уколико је потребно ојачати кров, како не би дошло до урушавања под снијежним покривачем. Потребно је обезбиједити све отворе на објекту, како би се у унутрашњости одржавала потребна температура. Стварање услова да се унутар објекта одржава адекватна температура, уз редовно провјетравање, посебно је важно на фармама са подмлатком који је осјетљив на ниске температуре. Такође, у условима ниских температура, важно је појачати исхрану производних животиња и обезбиједити њихово квалитетно и континуирано напајање чистом водом.

Детаљније о препорукама за биљну производњу и сточарство у сљедећим документима:

Савјети за биљну производњу

Савјети за сточаре

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?