Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Министар Храповић примио министра здравља Македоније др Венка Филипчеа

Објављено: 20.02.2018. 16:56 Аутор: Министарство здравља
Министар здравља др Кенан Храповић, са сарадницима у оквиру Министарске конференције о имунизацији, која је одржана у Подгорици, примио је делегацију Министарства здравља Републике Македоније, коју је предводио министар др Венко Филипче.
Министри Храповић и Филипче сагласили да су се да су изазови двије земље, када је ријеч о здравству, слични и да се, у првом реду, односе на обезбјеђивање квалитетне здравствене заштите за све грађане, са ограниченим финансијским средствима.
Црногорски здравствени систем, како је навео министар Храповић, је у процесу реформи на свим нивоима и у потпуности може да одговори потребама грађана за здравственом заштитом. Министар је истакао да се у нашим здравственим установама спроводе најсложеније медицинске процедуре, као што су трансплантација и кардиохирургија, да се у континуитету ради на просторном и технолошком осавремањавању и едукацији кадра. Током прошле године, према његовим ријечима, почело је електронско заказивање специјалистичких прегледа на свим нивоима здравствене заштите, захваљујући којем је смањено вријеме чекања на прегледе и дијагностику и листе чекања. У оквиру реформе фармацеутског сектора, крајем прошле године усвојена Позитивна листа љекова, која је базирана на есенцијалној листи љекова Свјетске здравствене организације и значајно проширена, како би обухватила све важне љекове којима се обезбеђује савремена и свеобуватна здравствена заштита становништва Црне Горе.
Министар Храповић је нагласио да је напредак у развоју црногорског здравственог система и званично позитивно оцијењен напредком на листи Здравственог потрошачког индекса, на којој смо напредовали са 34 на 25 мјесто.
Министар Филипче, који је недавно ступио на ту дужност, истакао је су евидентирани бројни проблеми у функционисању македонског здравственог система, посебно у области едукације, квалитета пружања услуга и набавке љекова. Према његовим ријечима, листа љекова није иновирана посљедњих десетак година, тако да ће им у том смислу бити значајна помоћ црногорског Министарства здравља. Он је, говорећи о капацитетима тамошњих здравствених установа, истакао, између осталих, дијагностичку процедуру ПЕТ скенер, кардиохирургију, која је, како је казао, међу најразвијенијим у региону, тако да услуге из ове области пружају и пацијентима из сусједних земаља.
На састанку је оцијењено да двије сусједне, пријатељске државе виде простор за продубљивање односа у области здравства, кроз пружање обостране помоћи и размјену искустава у циљу унапређења медицинске струке и науке. Министар Филипче, упутио је позив министру Храповићу да дође у званичну посјету Македонији, када би потписали и меморандум о сарадњи између два министарства.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?